Kultura

Spletno predavanje: Nacionalne ideje v jugoslovanski umetnosti

V sredo, 6. maja 2020, ob 18.00 vas Infopeka vabi na cikel predavanj iz umetnostne zgodovine. Tokrat je na sporedu predavanje Nacionalne ideje v jugoslovanski umetnosti.

Po Veliki vojni kot so imenovali 1. svetovno vojno, dokler se ni pripetila naslednja, je na območju Zahodnega Balkana vzniknila nova država. Po stoletjih nemirne zgodovine in vsaj polstoletni ideji o združitvi Južnih Slovanov v okvir ene države, so se po letu 1918 zarisale nove politične meje. Nastala je država, ki se je kasneje preimenovala v Jugoslavijo, znotraj meja pa združila različne narode s prevladujočo slovansko večino.

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajajo dve šolski uri.

Kompleksno vprašanje identitete in narodnostnega sloga se je poskušalo reševati tako po politični kot umetniški liniji. To je rezultiralo v obsežni paleti umetniških del. Govorimo o razponu od kraljevskih konjeniških spomenikov kraljevine Jugoslavije, do modernističnih megalomanskih spomenikov, posvečenih spominu 2. svetovne vojne. Tako so se nacionalne ideje zrcalile skozi dela Meštrovića, Dolinarja, Pengova, Kalina in še bi lahko naštevali. Zapuščina dveh Jugoslavij je izjemna, mi si jo bomo ogledali in jo pobližje spoznali.

Povezava bo na dan dogodka dostopna na Facebook strani Galerije K18 in preko maila.

 

 Infopeka – Pekarna Magdalenske mreže
 Infopeka – Pekarna Magdalenske mreže

Sorodni članki

Back to top button