Izobraževanje

Uradno: S ponedeljkom večina predavanj na spletu, v ŠOS ukrepe razumejo

Prvi odzivi univerz na v sredo sprejete ukrepe vlade za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom kažejo, da bodo fakultete v ponedeljek večino predavanj prenesle na splet, medtem ko bodo vsebine, kjer je nujna navzočnost študentov, kot so npr. laboratorijske vaje, še naprej potekale na samih fakultetah.

Vlada je v sredo sklenila, da bo pouk za učence od vključno 6. razreda in dijake od ponedeljka potekal na daljavo. Odločitev o poteku študijskega procesa v visokošolskih zavodih po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec prepustila njihovi lastni presoji. “Kot opažamo, praviloma to pomeni prehod na izobraževanje na daljavo,” je dejala ministrica.

Univerza v Mariboru

Na Univerzi v Mariboru bodo sledili priporočilom vlade. Poskrbeli bodo za dodatno varnost in preprečevanje širjenja okužb tako med zaposlenimi kot študenti. Fakultete bodo zato izvedle pedagoško dejavnost na daljavo tam, kjer je to mogoče. V stavbah pa bodo ohranile “tisto izvedbo, ki je vezana na infrastrukturo univerz”, so pojasnili.

Tako so fakultetam članicam že predlagali, da s ponedeljkom večino pedagoških aktivnosti preselijo na daljavo. V svojih prostorih pa naj izvajajo samo tiste aktivnosti, ki jih ni mogoče izvesti na daljavo. To so predvsem laboratorijske vaje, klinične vaje, terenske vaje ipd.

Univerza v Ljubljani

Kot je za STA dejal rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, je nove ukrepe sicer pričakovali. Zato je že v ponedeljek članicam univerze izdal priporočilo, naj fakultete izvajajo pedagoški proces in raziskovalno delo na daljavo povsod, kjer je to možno. Kjer to ni možno, pa naj dosledno upoštevajo protokole za zagotavljanje varnosti pred okužbo z novim koronavirusom. “Glede na to, koliko primerov novih okužb beležimo, se mi zdi samoumevno, da poskušamo omejiti stike,” je dodal Papič.

Univerza na Primorskem

Z Univerze na Primorskem so sporočili, da so sprejeli priporočilo, da naj se na daljavo izvaja vse študijske vsebine, ki jih je mogoče kakovostno izvesti. Vse aktivnosti v specializiranih predavalnicah, pa se lahko izvajajo v prostorih univerze ob upoštevanju vseh varnostnih in zaščitnih ukrepov. Pisno preverjanje znanj, ki ga ni mogoče ustrezno nadomestiti z drugimi oblikami preverjanja znanja, bo dovoljeno izvajati v prostorih univerze.

V ŠOS vseeno pričakujejo zagotavljanje kakovostnega študija

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) podpirajo nove vladne ukrepe v izobraževanju, saj se strinjajo, da je treba širjenje koronavirusa čim bolj omejiti. Od fakultet pa pričakujejo izvajanje kakovostnega študija. Pričakujejo tudi dosledno in pravočasno obveščanje študentov o študijskih obveznostih, kakor tudi zagotavljanje dostopa do študijskih gradiv.

V ŠOS tudi opozarjajo, da se bodo študenti ob sprejetih ukrepih srečali s podobnimi težavami, kot ob sprejetju ukrepov v času razglasitve epidemije v pomladnih mesecih. “Kot smo takrat, tudi tokrat opozarjamo, naj se študentom, ki zaradi najrazličnejših okoliščin, kot so tuji študentje, študenti, ki imajo na domačem naslovu sorodnike iz rizičnih skupin in študenti, ki se zaradi drugih stisk ne želijo vrniti domov, omogoči nemoteno bivanje v študentskem domu. Tistim, ki bodo odšli domov, naj se za ta čas odpravi tudi obveznost plačevanja najemnin.”

Študentski domovi ostajajo odprti

Vlada je sicer v sredo sklenila, da dijaški in študentski domovi kljub novim omejitvam lahko normalno delujejo. Pri čemer pa jih pozivajo, naj k odhodu domov spodbudijo kar največje število študentov in dijakov. Na ta način lahko zagotovijo varnejše okolje tistim, ki doma nimajo ustreznih pogojev za delo in učenje na daljavo. Dijaki in študenti tujci morajo pri tem imeti enako možnost ostati v domu.

V ŠOS študentom svetujejo, da “od visokošolskih zavodov zahtevajo izvajanje kakovostnega študija, četudi na daljavo, ter dosledno in pravočasno obveščanje o študijskih obveznostih”. “Višji in visokošolski zavodi morajo omogočiti dostopnost do študijskih gradiv. Študenti pa jih naj opozarjajo na svoj položaj, v kolikor nimajo dostopa do hitrega interneta in primernega računalnika oz. drugih digitalnih orodij,” so pozvali.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button