Šport

V Mariboru prvič predstavljena športa teqvoly in teqball

V Športni dvorani (ŠD) Vrbanska sta bila v sklopu Zdrave zabave prvič predstavljena športa teqvoly in teqball. Študenti so se tako lahko preizkusili v dveh še nepoznanih, a izjemno razgibanih športih.

Zdrava zabava (Univerzitetna športna zveza Maribor), je med študenti že dobro poznana kot sinonim za razgibano in aktivno preživljanje prostega časa. Tokrat so v Športni dvorani na Vrbanski organizirali igranje dveh mnogim še nepoznanih športnih disciplin, teqball in teqvoly.

Nogomet in odbojka s pridihom namiznega tenisa

Pri teqballu, nogometnemu športu, se razvijajo predvsem koncentracija, vzdržljivost in tehnične sposobnosti. Med igralci se nahaja ukrivljena miza Teq, preko katere se žoga podaja iz ene strani igrišča na drugo.

Preden žoga odpotuje nazaj do nasprotnika, je igralec upravičen do treh dotikov žoge. Gre za nekakšno žongliranje z žogo, igra pa je v primerjavi s klasičnim nogometom prijaznejša zato, ker med igralci ali med igralci in mizo ni dovoljenega fizičnega stika, kar zmanjšuje tveganje poškodb.

Zdrava zabava, Vrbanska, ŠD Vrbanska šport, študenti, zdravje, teqvoly, Univerzitetna športna zveza Maribor, Teq, Jan Sredenšek
Tako pri teqballu, kot tudi pri teqvolyju, je uporabljena ukrivljena miza Teq.

Prav tako je klasični odbojki podobna njena teq- različica, teqvoly. Igra, ki se igra na heksagonalnem igrišču, je na prvi pogled precej podobna klasični odbojki, prav tako pa se podobno uporablja sistem točkovanja. Pred vrnitvijo žoge nasprotniku lahko ekipa izvede tri podaje, kot pri teqballu pa ima seveda tudi teqvoly posebna pravila glede podaj, serviranja, točkovanja …

Zakaj tokrat ravno teqball in teqvoly?

Obiskovalci dogodka so bili seznanjeni s pravili obeh športov, prav tako pa so lahko oba tudi preizkusili. Namen Zdrave zabave je med drugim namreč to, da želijo študentom približati tudi športe, ki jim sicer niso toliko poznani. Mlade tako spodbujajo, da se tovrstnih dogodkov udeležujejo in na njih preizkusijo nekaj novega, zanimivega in drugačnega.

Zdrava zabava, Vrbanska, ŠD Vrbanska šport, študenti, zdravje, teqvoly, Univerzitetna športna zveza Maribor, Teq, Jan Sredenšek
Zdrava zabava in ŠD Vrbanska sta dva stebra mariborskega športa.

Poleg vabila na podobne dogodke pa Jan Sredenšek iz Zdrave Zabave zatrjuje, da so na športni zvezi ob morebitnem interesu za ponovno organizacijo igranja obeh športov pripravljeni organizirati tudi redne termine igranja.

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button