Šport

Quidditch prihaja v Maribor s Centralno evropsko ligo

V soboto, 25. junija 2022, bodo igralci mednarodnega športa quidditch slovenske ekipe Aemona Argonauts na igrišču nogometnega kluba Tezno gostili dogodek Central European Quidditch League (CEQL), na katerem bodo tekmovali z ekipami iz Srednje Evrope (Avstrija, Češka, Slovaška) z namenom predstavitve športa mariborski regiji.

Mešanica rokometa, ragbija in igre med dvema ognjema za vse spole

Kaj točno je Quidditch, se sprašujete? Quidditch je mlad šport, ustanovljen leta 2005 s koreninami v slavnih knjigah o Harryu Potterju. Je mešanica med rokometom, ragbijem ter igro med dvema ognjema (dodgeball). Posebnost quidditcha je v mešanih ekipah, kar pomeni da ekipe sestavljajo tako moški kot ženske, sprejemajo pa tudi vse člane LGBTQIA+ skupnosti. V zadnjih 15 letih se je šport močno razvil, pridobil na tisoče igralcev in se množično igra po vsem svetu.

Med igro quidditcha je na igrišču hkrati 12 igralcev, po vstopu zviza pa 14. Na igrišču so 4 žoge: ena (quaffle) za igro na obroče in 3 (bludger) za izločanje igralcev (tj. igra dodgeballa). Na vsaki strani igrišča so prisotni trije obroči (goli), skupno torej 6, katere nasprotni ekipi napadata in branita (tj. igra rokometa).

Quidditch je visoko intenzivni, kontaktni in taktični šport. Naj pa vas to ne prestraši, saj boste z izkušnjami in treningi hitro »padli noter«. Poleg tega pa vas bodo igralci in igralke simpatične ekipe Aemona Argonauts, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije, z veseljem sprejeli medse.

quidditch
Na igrišču so kar 4 žoge in 12 igralcev, po prihodu zviza pa 14.

Kje lahko igraš quidditch?

Kdo točno pa so quidditch igralci v Sloveniji? Ekipa Aemona Argonauts je bila ustanovljena leta 2016 in od takrat raste skupaj s športom. Trenutno zajema 22 članov (od tega 16 aktivnih igralcev), vedno pa iščejo nove člane in načine kako razširiti našo igro. Ekipa želi omogočiti izvajanje ekipne športne aktivnosti čim širšemu krogu prebivalcev ne glede na starost, spol, narodnost in druge razlike. Gojijo vrednote spoštovanja, sprejemanja in spodbujanja soigralcev.

Kljub temu da so v Sloveniji trenutno edina quidditch ekipa, pa tesno sodelujejo z mednarnodno sceno športa in se udeležujejo tako svetovnih kot evropskih prvenstev ter mnogih prijateljskih turnirjev po vsej Evropi.

Treninge izvajajo vsako sredo ob 18:00 v parku Tivoli in vsako soboto ob 17:00 v športnem parku Šiška v Ljubljani. Treningi so brezplačni, novinci pa so tudi brez najave vabljeni na vsak trening! Za kontakt in več informacij jih najdete na Facebooku in Instagramu pod imenom Aemona Argonauts.

Če pa si želiš quidditch le ogledati, pa te 25. junija vljudno vabijo na dogodek Central European Quidditch League (CEQL) na nogometno igrišče NK Tezno.

quidditch
Quidditch se igra v mešanih ekipah.

Miha Breznik
osebni arhiv

Sorodni članki

Back to top button