Novice

V Pariz rekordnih 90 športnic in športnikov

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je imenoval slovensko reprezentanco za olimpijske igre, ki se bodo čez 18 dni začele v Parizu. V njej je rekordnih 90 športnic in športnikov iz 17 panog, ki se bodo v francoski prestolnici merili med 26. julijem in 11. avgustom.

Leta 2004 v Atenah je bilo doslej največ športnic in športnikov iz Slovenije, 79. Osemdeset jih je bilo za igre v Franciji predvidenih že prejšnji mesec. Javna predstavitev slovenske odprave bo 11. julija na Ukmarjevem trgu v Kopru.

“To ne bo le najštevilčnejša reprezentanca, ampak zelo uravnotežena po spolu s 44 športnicami in 46 športniki. Organizatorji za letošnje igre pravijo, da bodo najbolj trajnostno naravnane, urbane in vključujoče doslej. Slovenija bo vse to spet dokazala. Nastopila bo v kar 17 panogah,” je povedal predsednik OKS Franjo Bobinac.

Obeti za kolajne

Zelo močna in motivirana je četverica cestnih kolesarjev, s Tadejem Pogačarjem na čelu. V reprezentanci bodo prvič trije kolektivni športi, obe reprezentanci v rokometu in odbojkarji. V olimpijski odpravi so tudi nekateri najboljši v svetovnem merilu v svojih športih. Domala nepremagljiva Janja Granbret bo v športnem plezanju branila zlato iz Tokia. Kajtar Toni Vodišek je nekdanji svetovni in evropski prvak, prav tako Kristjan Čeh v metu diska, sredi prejšnjega meseca je bil zlat na EP v Rimu.

Tu so še kajakaši in kanuisti na divjih vodah, judoisti, kar nekaj presenečenj lahko pripravijo tudi drugi. Na OKS pa poudarjajo, da je že sam nastop na olimpijskih igrah velik dosežek za vsakega športnika.

Pariz bo drugič po letu 1924 gostil igre, tako da bomo v Sloveniji obeležili stoletnico kolajne slovitega slovenskega Leona Štuklja, ki je prvo slovensko olimpijsko zlato osvojil leta 1924.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button