Delo

Za razvoj mladinskega dela nujna NPK

Mladinski sektor, se je že pred več leti poenotil in si za skupen cilj zadal večjo ureditev polja mladinskega dela in zagotavljanja visoke kvalitete le-tega. V sklop teh prizadevanj sodi tudi NPK mladinski delavec.

Mladinski svet Slovenije (MSS) izraža nezadovoljstvo ob zadnjih dogodkih ob sprejemanju nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) mladinski delavec. Po triletnem projektu Mladinski delavec, ki se je zaključil leta 2012 in je bil financiran s sredstvi Evropskega socialnega sklada, je bila vzpostavljena posebna strokovna skupina za pripravo NPK mladinski delavec. Tudi Nacionalni program za mladino 2013 – 2022, kot enega ključnih ukrepov navaja formalizacijo poklicnega profila mladinskega delavca.

Mladinski sektor in strokovna komisija sta pri pripravi NPK vseskozi aktivno sodelovala tako s strokovno javnostjo, kot tudi s predstavniki odločevalcev. Center za poklicno izobraževanje je potrdil kakovost pripravljenega predloga NPK ter pohvalil konsenz potencialnih delodajalcev glede samega predloga. Tudi politika s predsednikom vlade in ključnimi ministrstvi je javno izrazila podporo predlogu NPK.

Strokovni svet NPK mladinski delavec še ni sprejel, kljub temu, da po mnenju MSS proti sprejemu ni nobenih tehtnih strokovnih argumentov.

Mladinsko delo je pomemben gradnik pri razvoju in osamosvajanju mladih, zato je nujno, da z ukrepi, kot je NPK, krepimo kompetenčno opremljenost mladinskih delavcev in tako prispevamo k dvigu kvalitete mladinskega dela. V Sloveniji ne obstajajo formalni izobraževalni programi, ki bi omogočali pridobitev poklicne kvalifikacije na področju mladinskega dela, zato bi z NPK mladinskega delavca dali jasen signal mladim, da je vlaganje v neformalno pridobljena znanja pomembno, cenjeno in vodi do javno priznanih certifikatov.

Predlog, ki ga je podal MSS, namreč nikomur nič ne jemlje, mladim in mladinskemu sektorju pa daje ogromno. Ogromno potenciala za razvoj, napredek in kontinuirano rast.

 

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPGDOSTOP.si

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGsplet (vir)

Sorodni članki

Back to top button