Zdravje

Zakaj hudega mačka spremlja driska?

Te je že kdaj mučila alkoholna diareja?

Alkohol ne vpliva samo na tvoje zaznavanje in obnašanje, ampak se bo poigral tudi s tvojimi prebavili. Poleg tega, da ti naslednji dan hrana ne bo dišala, bo tvoje telo zapustila takoj, ko boš kaj pojedel.

Zamisli si scenarij: zvečer si s prijatelji dogovorjen, da se dobite v študentu, najprej nekaj spijete in se nato odpravite v nočni klub. Ker seveda ne moreš priti praznih rok, vnaprej kupiš alkohol, ki ga zmanjka že po dobri uri in pol. Nekaj pred polnočjo se končno odpravite žurat, spijete še nekaj kratkih in zjutraj se zbudiš s hudim mačkom, poleg njega pa te naslednji dan spremlja še ena nadloga – driska!

 

Zakaj te po prekrokani noči pogosto doleti diareja?

Znak za toaleto
Alkohol poškoduje tvojo sluznico, kar pa povzroči motnje v delovanju prebavil in nastanek driske.

Alkohol je ena izmed redkih stvari, ki jih želodec zlahka absorbira, zato je dobro, da ga pred nočnim žuranjem napolniš. Če si naredil napako in čez dan premalo jedel, nato pa spil kak kozarec preveč, boš hitro omagal. Gastroenterolog Arthur Beyder iz Ameriškega gastroenterološkega združenja je pojasnil, da hrana upočasni prehajanje alkohola v kri, saj mu preprečuje pot do želodčne stene, skozi katero poteka absorpcija.

Če pa v večeru popiješ mnogo preveč alkohola, bo ta vplival na sluznico prebavil, kjer se lahko razvijejo vnetja in razjede. V kombinaciji s prekomernim izločanjem želodčnih kislin, ki so spet posledica pitja, pride do motenj v delovanju sluznice, vse skupaj pa prebudi diarejo. Do debelega črevesa, ki je najbližje izhodni točki prebavil, alkohol pravzaprav ne pride, saj ga prej absorbirata želodec in tanko črevo, vendar je takrat že prepozno, saj so prebavila pričela s postopkom izločanja in pogostejšim krčenjem peristaltičnih mišic. Zaradi hitre peristaltike se pospeši izločanje, kar pomeni, da boš takoj izločil kar poješ.

S tem pa še vedno ne odgovorimo na vprašanje, zakaj tvoja rjava ladjica ne potone v trdni obliki, ampak stranišče obišče v tekočem stanju. Naloga debelega črevesa je, da pred izločanjem iz blata absorbira vso vodo in mu tako zagotovi normalno obliko, kar pa mu ne uspe, ko tvoja peristaltika deluje dvakrat hitreje kot ponavadi. Posledica tega je, da te poleg mačka pesti še huda driska.

 

Alkoholno diarejo lahko vnaprej preprečiš

Nazdravljanje s tekilo
Alkohol poškoduje tvojo sluznico, kar pa povzroči motnje v delovanju prebavil in nastanek driske.

Seveda je to najlažje storiti, če zmanjšaš količino in tempo pitja, ampak včasih ti lahko vajeti uidejo iz rok in zato poznamo tudi druge rešitve. Poskrbi, da boš alkohol užival s polnim želodcem, saj ga bo telo zato težje absorbiralo in imelo manj možnosti za nastanek driske. Možnost zanjo lahko zmanjšaš tudi, če pred popivanjem spiješ prašek z dodatkom prehranskih vlaknin, ki bodo tvoji straniščni ladjici pomagale ohraniti obliko in trdnost.

 

 DOSTOP.si / UK
 splet (vir & vir)

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button