KulturaSpekter

Zgodbe, ki jih pripovedujejo mariborske stene

Do sedaj sem te že popeljala na sprehod med čudovite historistične zgradbe in po poteh kiparskega simpozija Forme vive, tokrat pa te vabim, da se ozreš in prisluhneš zgodbam, ki jih pripovedujejo mariborske stene.

Morda doslej grafitom nisi posvečal veliko pozornosti, vendar so ti svojevrstna umetnost, ki že od nekdaj razdira mnenja javnosti z vprašanjem, ali gre vendarle le za vandalizem ali umetnost.

Opolzkih napisov, sovražnega govora, “počečkanih” sten spomenikov in političnih sporočil ne gre enačiti z grafiti, ki so svojevrstna intervencija v prostor. Kuratorka Andreja Rakovec piše, da zavzemajo specifično mesto v urbani kulturi, v glavnini pa so povezani s subkulturo oziroma alternativno sceno. Takšni kot danes so se razvili v začetku sedemdesetih let 20. stoletja na vzhodu ZDA, predvsem v New Yorku in Filadelfiji, v tesni povezavi s pojavom subkulture hip-hopa in so predstavljali glas manjšine in upora ter glas revnih ljudi v getih.

Mariborski so večinoma začeli nastajati in pridobivati prepoznavnost v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, saj so takratni mladi s pomočjo satelitske televizije pridobivali informacije o subkulturah in spoznavali življenje v ZDA. V osemdesetih letih sta nastala tudi kultna grafitarska filma Style Wars in Wild style, ki pa sta pri nas odmevala šele v začetku devetdesetih let, v času mnogih družbenopolitičnih sprememb. V Mariboru deluje oziroma je delovalo več grafitarjev, najbolj poznan je nedvomno umetnik in grafitar Teo Ivančič – TeoSon, ki je okrasil mnogo mariborskih sten, grafitar Egotrip in tudi ljubljanski 1107 Klan, ki je bil zasnovan kot hip-hop skupina, promovirali pa so se z grafiti. Zuias se je preoblikovani ekipi pridružil leta 2003 po razpadu svoje prve skupine. Glasbo so v večji meri opustili, medtem ko so z grafitiranjem nadaljevali, vendar pa sedaj pretežno ustvarjajo zgolj še stenske poslikave po naročilu.

Style Wars, kultni grafitarski film, dobi nadaljevanje slovensko-švicarskega dua

V letu 2013 je nastal dokumentarni film Style Wars 2 (Vojna stilov 2), posnel ga je slovensko-švicarski umetniški tandem Veli & Amos, ki deluje med Ljubljano in Zürichom, njune intervencije v prostoru pa niso prisotni zgolj v grafitih, temveč tudi na plakatnih panojih, v konceptualnih akcijah ulične umetnosti, rapu in animacijah. Veli Silver je slovenski del dua, rodil se je v Banja Luki, Amos Angeles pa v Zürichu. Idejo za film sta dobila, ko sta na internetu zasledila napis “Style Wars 2” na vagonu vlaka podzemne železnice in se odločila poiskati avtorja, kar je postala pet let trajajoča pot iz Evrope v ZDA vse do Bližnjega vzhoda. Nastala je sodobna referenca na kultni prvi film, v katerem je Tony Silver raziskoval grafitarska prizorišča New Yorka v svojem času.

Veli & Amos sta ustvarila grafit oziroma “masterpiece” tudi v Mariboru v sklopu grafitarskega projekta “Porišimo Maribor” leta 2013 v času Evropske prestolnice kulture. Umetniški tandem je takrat na pročelje zasebne hiše na Jenkovi ulici ustvaril dinamično črno-belo kompozicijo z barvnimi detajli, ki je vrhunski intermezzo v tej stanovanjski četrti.

Naročeni legalni grafiti, ki osvežujejo stene

Že omenjeni TeoSon, ki je eden izmen najbolj poznanih mariborskih in tudi slovenskih grafitarjev, ni le umetnik in grafitar, temveč tudi velik športni navdušenec, ki je trener deskanja na snegu in tudi strasten krosist in skejter. V Mariboru je napravil več grafitov oziroma muralov po naročilu, ti so v Ljudskem vrtu, stadionu NK Maribora, v podhodu pri centru City, kjer je zanimiva ilustracija mestnega grba in korenin drevesa v podzemlju. Do nedavnega so njegovi murali krasili tudi SERŠ, ki so pa ga prejšnji mesec prepleskali.

Še posebej zanimiv je Strip grafit po naročilu šole, ki ga osvežuje od leta 2011 in uprizarja stripovsko zgodbo nastanka tega grafita. Začne se s stripovskim napisom, ki pravi: “Verjetno se sprašujete, zakaj je tu grafit?! Zgodba gre tako … Klik. Klic. Chatroom – akcija … Grafit. Muzika in za konec še skupen grafit z otroci … To je to ? P. s. Ful je blo fajn!”. Grafit se nadaljuje v stripovskem slogu, ki je med grafitarji izjemno priljubljen. Upodobljeni so motivi iskalnika Google z “vtipkanim” avtorjem grafita; telefon, ki zvoni; pogovor, ki vabi k ustvarjanju grafita; spreji; signatura; zvočniki in slušalke. Zaključek grafita je še zlasti poseben, ker so ga naslikali učenci šole. Slog je stripovski in spominja tudi na gibanje popart, ki je prav tako prevzelo estetiko stripa.

Največ grafitov je v centru mesta v bližini Čeligijevega stolpa in na Lentu

mariborske stene, grafiti, maribor, ulica, grafit, umetnost, Objemi in poljubi

Največ grafitov je nedvomno na vizualno izpostavljenih območjih, ki dosegajo čim večje število ljudi. Na Koroški cesti je tako več grafitov grafitarja Egotripa in na poti do glavnega trga lahko opazimo Egotrip Mušnice, Egotrip Avto in pri Glavnem trgu Egotrip Mesarski prehod. Ogromno grafitov je v centru v bližini Čeligijevega stolpa, kjer je v neposredni bližini Gledališke ulice grafit neznanega avtorja Podrto drevo. Lent velja za pomembno območje grafitov, na katerem so nekateri grafiti praktično zaščiteni, kar velja tudi za kultni mariborski grafit Oko za oko, pasta za zobe, ki je stilsko dodelan in nosi tudi estetsko vrednost.

Projekt Objemi in poljubi in ujemajoči se grafit

mariborske stene, grafiti, maribor, ulica, grafit, umetnost, Objemi in poljubi

Petra Varl je umetnica in avtorica tridesetih znakov na različnih lokacijah v mestnem jedru, ki nosijo enako sporočilo in motiviko, gre namreč za izkazovanje ljubezni, upodobljeni pa so poljubljajoči se pari v njenem značilnem stilu izčiščenih mehkih linij in redukcije likovnega motiva. Ti znaki so nastali v sklopu projekta Objemi in poljubi, prav tako ujemajoči se monumentalen grafit na stavbi, ki meji na parkirišče pri Pravni fakulteti. Varlova je študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, sedaj pa deluje kot vizualna umetnica na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Trenutno živi in dela v Mariboru in Ljubljani, poučuje pa tudi na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Za svoje delo tako rada uporablja različne formate in nosilce, Andreja Rakovec piše, da njene stenske poslikave vnašajo likovno popestritev v urbano okolje in nevsiljivo vzpostavljajo komunikacijo z javnostjo.

Ta poslikava zaznamuje Maribor od leta 2012, meri pa 600 x 1800 cm, naslovljena je “Poljub”. Na steni je upodobljen par, ki je ujet v trenutku ljubezni in se strastno poljublja. Linije so mehke in preproste, kakor je za umetnico tudi značilno. Zaljubljenci, ki si izmenjajo poljub, so zelo priljubljen motiv Varlove, spominjajo pa na številne filmske prizore ob srečnih koncih, pri katerih se film zaključi prav s poljubom.

Grafite lahko občudujemo tudi ob parku

mariborske stene, grafiti, maribor, ulica, grafit, umetnost, Objemi in poljubi

Na steni stavbe Športnega društva Maribor je Velika stenska poslikava, ki je sestavljena iz več elementov, večina teh so prav napisi in tudi verjetno signature, saj je grafit sam po sebi v osnovi podpis umetnika oziroma grafitarja, ki mu je v interesu, da kar največkrat zaznamuje mesto ne glede na to, ali gre za preprost podpis (tag) ali “masterpiece”. Poslikavo sestavljajo tudi različni liki, ki spominjajo na Nezemljane, in stilizirana lika Tom in Jerry, ki sta vsak na svoji strani ob naslikanem zidu. Grafit ima zanimivo barvno dinamično kompozicijo, ki kar vabi k pogledu, ko si vzameš nekaj minut oddiha med drevesi.

Svojevrstna umetnost z rokom trajanja

Velika škoda je, da pravzaprav ne moremo vedeti, kako dolgo bo posamezen grafit zdržal in krasil stene mesta. Zgodi se jim lahko marsikaj: lahko ga prebelijo, prerišejo, vandalizirajo ali pa ga uniči vreme. Pri “pravem” nezaščitenem grafitu se lahko zgodi, da ga nekdo oskruni že nekaj ur po tem, ko ga je umetnik ustvaril. Nekdaj (še prejšnje leto) je prav na Smetanovi ulici na zadnji fasadi SERŠ-a steno krasil izjemen grafit, naslovljen “Kure”, avtorjev TeoSona, Costwa in Searoka s sporočilnostjo vpliva visoke mode in nuje po prisotnosti na družbenih omrežjih, ki pa ga danes žal več ne moremo občudovati, saj je bil prebeljen.

 

 Martina FRANGEŽ
 Martina FRANGEŽ


Če želiš videti še druge grafite v mestu, sta Igor Unuk in Tanja Cvitko zate pripravila “Google map” Maribor graffiti, kjer imaš označene vse lokacije s pripadajočimi fotografijami.

Sorodni članki

Back to top button