Šport

Balet na smučeh in ostali olimpijski športi, ki to več niso

H koncu gredo 24. zimske olimpijske igre, ki se tokrat odvijajo v kitajskem Pekingu, prvem mestu, ki je že gostilo tudi poletne olimpijske igre. Ker so se olimpijske športne discipline v zadnjih nekaj letih (pa tudi od začetkov iger v stari Grčiji), spreminjale, preveri nekaj zanimivih nekdanjih olimpijskih športov.

Olimpijske igre so čas, ko se na enem delu sveta zbere smetana vseh svetovnih športnikov. Na zimskih olimpijskih igrah 2022 se je za olimpijska odličja potegovalo skoraj 3000 športnikov v 109 različnih disciplinah. Športne discipline pa niso povsem iste kot pred leti. Preveri nekaj zanimivih olimpijskih športov, ki to več niso.

Balet na smučeh

Balet na smučeh je kombinacija smučanja in baleta, ki vključuje prvine umetnostnega drsanja – npr. obrate, skoke in piruete. Celoten nastop pa je oblikovan v dvominutno koreografijo z glasbeno podlago.

Na zimskih olimpijskih igrah se je kot demonstrativna disciplina balet na smučeh pojavil samo dvakrat – leta 1988 v Kanadi in leta 1992 v Franciji.

Vleka vrvi

Vleka vrvi je bila na poletnih olimpijskih igrah športna disciplina kar petkratv letih od 1900 do 1920. Skupine je sestavljalo šest, pet ali osem članov, posamezna država pa je lahko tekmovala z več ekipami. Leta 1904 so vse tri medalje osvojili Američani, štiri leta kasneje pa je prvo mesto v vleki vrvi pripadlo ekipi londonske mestne policije, ki je zavihala rokave in domov odnesla zlato.

Let z baloni

V letu z baloni so se na poletnih olimpijskih igrah “športniki” lahko preizkusili leta 1900 v Parizu. Tekmovali so v različnih disciplinah – od hitrostne discipline do najdlje oddaljene dosežene točke. Disciplina pa žal ni preživela do naslednjih olimpijskih iger.

olimpijski športi, šport, Olimpijske igre, športne discipline, balet na smučeh, vleka vrvi, let z baloni, nenavadni olimpijski športi, živali
Leta 1900 so na olimpijskih igrah sodelujoči tekmovali v letu z baloni na plin, vroč zrak …

Streljanje na golobe

Isto leto, leta 1900, je bila ena izmed olimpijskih disciplin tudi streljanje živih golobov. Niti ta disciplina pa se ni obdržala več kot ene igre. Cilj dogodka je bilo ustreliti in ubiti čim več ptic, uradno poročilo iger pa je šport opisalo kot zelo aristokratskega.

Na dogodku je bilo ubitih več kot 300 ptic, kar je sprožilo veliko ogorčenja, hkrati pa je bil to prvi in edini primer v zgodovini olimpijskih iger, ko so bile namenoma ubite živali.

Glima

Glima je borilni šport nordijskega izvora, pri katerem lahko športnik nasprotnika na tla položi samo s posebno tehniko, pri kateri ga prevrne z dotikanjem njegovega pasu. Oba tekmovalca imata namreč nadeta pasova, šport pa lahko na trenutke izgleda precej brutalno.

Kot demonstrativni šport je bila glima prikazana na poletnih olimpijskih igrah leta 1912.

In še nekaj zanimivih disciplin

Kratkega veka na olimpijskih igrah je bil tudi ameriški nogomet (pardon, Američani, olimpijske igre navsezadnje izvirajo v Evropi), smučanje na vodi, hokej na kotalkah, pasja vleka sani in dirkanje z motornimi čolni.

Sara VOCOVNIK
Unsplash
ikona snemalec Olympics, Pétur Eyþórsson

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button