Izobraževanje

FERI gosti konferenco projekta PACES

FERI gosti konferenco o Razvoju visokošolskih dostopnih centrov za študente invalide v Severni Afriki

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru v okviru evropskega projekta PACES gosti partnerje z univerz v Egiptu in Maroku.

Osrednji cilj projekta je zagotoviti okolje, tehnologije in dostopnost za študente invalide, da bi lažje sledili študijskemu procesu in se kasneje enakovredno vključili na trg dela. FERI v tem projektu sodeluje kot vodilni partner za pomoč pri vpeljavi dostopnih centrov za študente invalide.

Projekt PACES »Progression of Accessibility Centres in higher Education for Students with disabilities in North Africa« oziroma »Razvoj visokošolskih dostopnih centrov za študente invalide v Severni Afriki« je namenjen izboljšanju in nadgradnji storitev univerz v Egiptu in Maroku za pomoč študentom invalidom, ne samo pri izobraževanju, temveč tudi ob iskanju zaposlitve. Projekt financira Evropska unija iz skladov Erasmus + in povezuje partnerje iz Velike Britanije, Španije, Grčije in Slovenije s štirimi univerzami v Egiptu in štirimi v Maroku. Glavni koordinator tega projekta je Univerza Coventry iz Velike Britanije, sodelujeta še univerza iz Soluna v Grčiji in univerza iz mesta Alicante v Španiji.

Na Univerzi v Mariboru, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki sodeluje v tem projektu kot vodilni partner za pomoč pri vpeljavi dostopnih centrov, bodo gostom v sklopu konference pokazali primere dobre prakse, ki jih izvajajo. »Partnerjem projekta bomo predstavili naše najpomembnejše storitve za študente invalide, kot so podnaslavljanje v živo, e-učbenik za študente invalide (slepe in slabovidne ter z okvaro sluha), prosojni tolmač znakovnega jezika za svetovni splet, ob tem pa še akcijski načrt za študente invalide Univerze v Mariboru in delovanje kariernega centra Univerze v Mariboru,« pojasnjuje koordinator projekta na FERI izr. prof. dr. Matjaž Debevc.

V sklopu projekta bodo na univerzah v Egiptu in Maroku vzpostavljeni posebni dostopni centri, kjer bodo študentom na voljo tehnologije in storitve, ki jim bodo olajšale študijski proces. Poleg fizičnih centrov bodo vzpostavljeni tudi virtualni centri na spletnih straneh, kar bo omogočilo dostop do storitev tudi drugim študentom iz omenjenih držav. »Cilj projekta je tudi vzpostaviti povezave med univerzami in delodajalci, da bi le-ti lahko razumeli potrebe in veščine študentov, ki imajo težave s sluhom ali vidom. Prav tako je cilj projekta ozavestiti študente in jim dati potrebne veščine, da bodo lahko konkurenčni na trgu dela,« je povedalavodja projekta dr. Sarah Kate Merry, Coventry University. Dodala je še, da je  del projekta namenjen tudi študentom, ki nimajo posebnih potreb, da spoznajo svoje kolege – študente invalide,  se z njimi povežejo in vzpostavijo podporo v razumevanju njihovih potreb.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button