Okolje

Na bilijone plastičnih britvic v smeti

Ljudje smo vedno bolj ozaveščeni o onesnaženosti okolja s plastiko. Kljub temu se za veliko stvari morda ne zavedamo, kako slabe so za okolje. Med njih spadajo tudi priljubljene britvice za enkratno uporabo.

Boj proti plastiki je postala pogosta tema tudi v Sloveniji. Sploh v zadnjih časih je ogromno govora o tem, kako zelo strupena je ta za naš planet. Zelo očitno se naš trud proti plastiki vidi tudi v trgovinah, kjer je na voljo vedno manj plastičnih vrečk, prav tako bi naj iz prometa šli predmeti kot so plastični krožniki in pribor.

Toda ob vseh plastičnih vrečkah, krožnikih, kozarcih itd. smo pozabili na še eno stvar, ki je iz plastike in se uporablja v velikih količinah. To so plastične britvice za enkratno uporabo. Najbolj problematično pri njih je to, koliko se jih odvrže. Po raziskavah sodeč odvržemo v smeti približno 2 bilijona britvic za enkratno uporabo na leto.

plastične britvice, plastiki, plastika, britvice,
Količina odpadnih britvic je velika, saj jih uporabljajo tako moški kot ženske

Že samo ime britvic pove, da niso namenjene dolgotrajni uporabi. Kdor jih uporablja, jih tako veliko torej tudi odvrže. Če jih menjamo enkrat na mesec, je to že 12 britvic na leto za eno osebo. Tako lahko že ena sama oseba kar precej vpliva na to, kolikšna količina plastike gre v smeti. Poleg tega pa je večina teh britvic narejena tako, da se jih ne da reciklirati.

Kaj lahko storimo, da zmanjšamo odpadne britvice?

Najlažja rešitev problema britvic za enkratno uporabo je seveda nakup britvice za večkratno uporabo, kjer se menjajo samo rezila. Z njimi lahko kar precej znižamo količino odpadnih, saj jih lahko uporabljamo več let. Če pa želimo vseeno uporabljati britvice za enkratno uporabo pa obstajajo tudi določene, ki se jih da reciklirati.

Veliko ljudi je že v boju proti plastiki, zato nam je na voljo dosti drugih rešitev in nadomestil za plastiko. Zaradi tega je za povprečno osebo dovolj samo biti ozaveščen o problemu ter zmanjšati lastno uporabo plastike. Navsezadnje je res, da ena sama oseba ne bo storila večje razlike, ampak hitro se jih nabere več, kar pa se zna poznati.

plastične britvice, plastiki, plastika, britvice,
Britvice za enkratno uporabo bi se naj idealno uporabile za do deset britij.

Plastične britvice za enkratno uporabo so samo del večjega problema in samo ena izmed stvari, za katere se sploh ne zavedamo, kako škodijo okolju. Najbolje bi bilo, da bi se ob nakupu vsakega predmeta vprašali, kakšen je njegov vpliv na okolje. To bi nam pomagalo ugotoviti, če se ga splača kupiti, ali če se da najti kakšno nadomestilo, ki je manj škodljivo za okolje.

 

 DOSTOP.si / MK
 freepik

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button