NoviceZabava

Festival sprehodov 2023: peš skozi zgodbe Maribora

Kdorkoli, ki si želi Maribor spoznati na nekoliko drugačen način, ima zdaj priložnost. Vrnil se je namreč Festival sprehodov.

Med 24. marcem in 1. aprilom se bo po Mariboru in okolici mogoče sprehajati na malce drugačen način. Vrača se namreč Festival sprehodov, ki ga organizira Rajzefiber. Skozi lupo zgodb, ki se prepletajo čez mariborske ulice, bo mogoče spoznati štajersko prestolnico na popolnoma drugačen način.

Alojzij Juvan – župan, kot se šika

Prvi dan festivala je po skrivnostnem najkrajšem sprehodu obiskovalce popeljal tudi po poteh doktorja Alojzija Juvana. Župan z dvema mandatoma je pustil ogromen pečat ne samo na ulicah, ampak tudi na sami mariborski zgodovini. Na sprehodu pa ni bilo mogoče poslušati samo o življenju bivšega župana. Mogoče se je bilo sprehoditi skozi Maribor, kot ga je videl on.

Stavbe, kot sta Mariborski grad in Prva gimnazija Maribor, ter seveda njuni okolici, so se od časa Alojzija Juvana pa do danes močno spremenile. Na trgu pred Prvo gimnazijo naj bi celo stala pravoslavna cerkev. Na Maistrovi ulici, kjer je gospod doktor tudi sam nekaj časa živel, pa naj bi bilo takrat samo 14 stavb. Njegova hiša je bila tista, ki jo danes lahko zasledimo v roza barvi, njegovo pritlično stanovanje pa je imelo celo svoje stranišče “na štrbunk”.

Prvi malo daljši sprehod festivala je obiskovalce popeljal skozi Maribor, kot ga je videl Alojzij Juvan.

Za fuzbalerje in botanike

Festival sprehodov seveda še traja, in bo trajal vse tja do 1. aprila. Kam vse pa se je mogoče še sprehoditi? Danes je možen obisk Botaničnega vrta Univerze v Mariboru ter Muzeja najstarejše trte na svetu. Za poete pa je gotovo najbolj primeren sprehod Poetične kan(ta)te, ki bo Maribor odkrival skozi poezijo.

Ljubitelji nogometa se v nedeljo lahko veselijo Fuzbal ture (ime pove vse), ljubitelji narave pa Žvancanja po Lovrencu na Pohorju. Za vse nadobudne novinarje pa je zjutraj na vrsti novinarski sprehod.

Pot Alojzija Juvana je vodila tudi mimo Prve gimnazije Maribor.

Za pohodnike in urbane gladiatorje

Tudi čez teden ne bo manjkalo sprehajanja. Za pohodnike bo v ponedeljek potekal pohod na Rožnik, v četrtek pa sprehod skozi gozdove. Ljubitelji urbanega pa boste prej svoje mesto našli v četrtek na sprehodu, ki bo raziskoval kulturo grafitov, ter v torek, ko bodo na vrsto prišle šolske zgradbe.

Za nekaj bolj zabavnega bo Maribor v sredo predstavil svoje posebneže. To so karakterji, ki jih vsak spozna, ko pride na obisk v štajersko prestolnico. V petek pa bo pot vodila v Moško kaznilnico, kjer sta svoj čas služila tudi Josip Broz in Ivo Andrić.

Maistrova ulica je danes stanovanjsko zapolnjena, v času Alojzija Juvana pa je na njej stalo zgolj 14 stavb.

Festival sprehodov 2023 nudi še številne zabavne in odbite poti, ki Maribor prikažejo v malo drugačne luči. Celoten program si lahko preberete tukaj.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button