PriložnostiŠport

Goni Pony: letos se lahko s ponyjem že desetič poženeš na Vršič

Leto 2024 je za tekmovanje Red Bull Goni Pony jubilejno. Na naš najvišji cestni prelaz se bodo pogumneži 1. junija s kolesi pony podali že desetič.

Vzpon z legendarnimi dvajsetpalčnimi kolesi je danes že legendarna dogodivščina, dogodek sam pa več kot le športo-rekreativna dirka. Lani se je na štartu pojavilo največ udeležecev do sedaj, kar 1.490, letos jih pričakujejo vsaj 1.500. Prijave so že odprte, najdeš jih tukaj.

S ponyjem na Mt. Everest

Kdor je startal na vseh Red Bull Goni Pony tekmovanjih doslej in prišel do cilja, je z legendarnim dvajsetpalčnim kolesom brez prestav premagal že več kot 7.200 višinskih metrov. Če pride tudi letos in spet osvoji naš najvišji cestni prelaz, bo skočil čez 8 višinskih kilometrov.

V primeru, da bi šel s ponijem od morja do vrha Mt. Everesta (8.849m) bi mu manjkal le še en dober vzpon na Vršič, ob tem pa bi pritiskal na pedala že tik pod vrhom najnižjega osemtisočaka na svetu – Šiša Pangme. Ta se v zrak steguje še vedno vrtoglavih 8.027 metrov nad morjem. Manjkal bi le še zavoj do Tičarjevega doma in vrh bi bil osvojem.

Deseta izvedba sedaj že kolesarskega praznika Red Bull Goni Pony je tako lahko dodaten izziv tudi za tiste, ki niso najhitrejši, so pa vztrajni. Osvojijo lahko svoj prvi Goni Pony osemtisočak.

Vsak ne zmore do vrha, vseeno pa zmore marsikdo, ki misli, da ne bo

Vzpon na Vršič je izziv za marsikaterega kolesarja, za cestne tekmovalce tudi prestižen cilj, a vzpon tja gor, čez vseh 24 zloglasnih serpentin, 801 meter v višino in dobrih 13 kilometrov v dolžino, z malim dvajsetpalčnim kolesom brez prestav, je nekaj posebnega.

Ne zmore vsak do vrha, zmore pa vseeno marsikdo, ki sicer misli, da ne bo. Tudi to je eden od čarov te dirke, kjer ne manjka tudi retro oblačil in opreme iz časov, ko so bili zložljivi ponyji običajna reč v vsakem slovenskem domu.

@redbullsi Red Bull Goni Pony je bil 😍👌 Se vidimo naslednje leto na 10. obletnici 🙌 #kranjskagora #slovenia #redbull #tidakriiila ♬ original sound – Red Bull Slovenia

Devet let rekordov

V devetih letih se je na dogodku zvrstilo lepo število ljudi, padli so različni rekordi in vmes marsikatera stava. Trenutno najboljši čas držita Luka Kovačič, postavil ga je predlani, 39 minut in 39 sekund ter Laura Šimenc, ki je lani pometla z žensko konkurenco s časom 44 minut in 55 sekund.

Kovačič je lani manjkal in prekinil serijo svojih zmag na tej dirki, a tudi, če bi tekmoval, mu zmaga ne bi bila kar zagotovljena. Konkurenca je vedno bližje, pojavljajo se vedno novi odlično pripravljeni izzivalci, tako za rekord, kot za prvo mesto na prelazu.

Kakšen je že pravi pony?

Kot smo že vajeni, so za udeležbo primerna originalna stara 20 palčna pony kolesa, izdelana med leti 1965 in 1985 ter tudi novejše izvedbe, le da obvezno tiste brez prestav, brez karbonskih delov in z gonilkami dolgimi največ 18 centimetrov.

Tudi vzpon ostaja isti

Tudi trase verjetno ne rabimo posebej predstavljati. Start je v centru Kranjske Gore, vzpon je dolg 13,5 kilometra in visok 801 meter. Pot se na tej razdalji in višini navije okoli 24 tlakovanih serpentin, cilj pa je prav na prelazu Vršič 1.611 metrov nad morjem.

Red Bull
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button