PrehranaZabava

International Dinner ali študentje in tradicionalne jedi iz celotnega sveta

ŠTUKova dvorana je v nedeljskem večeru gostila Erasmus študente iz celotnega sveta. Druženje ob dobri hrani, ki so jo pripravili študentje, je odlično zaokrožilo vikend in poskrbelo za lep vstop v nov delovni teden.

V nedeljo zvečer je ŠTUKova dvorana pokala po šivih. Študentje iz celotnega sveta so pripravili tradicionalne jedi iz svojih držav. Tako smo spoznali, da je kultura lahko zelo okusna. 

Zadovoljni obrazi, blaženi nasmeški ob dobri hrani, prijeten klepet v vseh koncih dvorane in prepletanje različnih jezikov … Tako bi lahko povzeli nedeljski (okusen) večer. Seveda pa slovenski gostitelji ne bi bili slovenski gostitelji, če ne bi pripravili tudi kakšnega presenečenja. Ali pa morda dveh. Ob okusni in raznoliki hrani, ki je navdušila tuje študente, so zbrane presenetili še plesalci AFS Študent. Ob močnih aplavzih in vzklikih navdušenja, so prikazali slovenske tradicionalne plese in poskrbeli tudi za to, da so prvovrstno izkušnjo slovenskih plesov dobili tudi Erasmus-ovci. In če je to bilo edino presenečenje? Nikakor. Seveda so nas na ŠTUKu obiskali tudi koranti.

international dinner, hrana, Erasmus, študentje
Nasmeški ob dobri hrani in pijači so bili neizogibni.

Se že sprašuješ, kaj so skuhali študentje in s čim smo razvajali svoje brbončice?

Poskusili smo lahko vse od sladkih, pa do slanih jedi, še kaj za odžejati se je našlo vmes. In da ne boš ostal lačen, smo zate v nadaljevanju pripravili 3 recepte jedi, ki smo jih lahko poskusili v nedeljskem večeru. Tako boš lahko kar iz udobja svoje kuhinje malo prepotoval svet. 

international dinner, hrana, Erasmus, študentje
Seveda pa je vse tuje študente navdušila tudi slovenska hrana.

Belgijski vaflji

Vaflji so okusna, puhasta in preprosta jed, ki prihaja iz Belgije. Belgijci si vaflje največkrat privoščijo kot sladico, po svetu pa so vedno bolj pogosti spremljevalci zajtrkov. Najboljše pri vafljih pa je, da so povsem preprosti za pripravo.

Potrebuješ:

  • moko
  • pecilni prašek
  • sladkor
  • sol
  • jajca
  • mleko
  • maslo

Mleko boš najprej segrel do mlačnega in mu dodal maslo, da se raztopi. V skledo boš nato presejal moko in pecilni prašek, dodal sol in sladkor. Medtem boš (za ekstra puhaste vaflje) beljake stepel v čvrst sneg. Rumenjake zmešaj z mešanico mleka in masla. Vse sestavine boš počasi zmešal, da dobiš gladko zmes brez grudic.

Med mešanjem že lahko segreješ pekač za vaflje. Vanj vliješ toliko mase, da pokrije spodnji del pekača. Vaflje nato pečeš od 4 do 6 minut (do zlatorumene barve).

Pečene vaflje lahko preliješ z javorjevim sirupom, medom, marmelado, čokolado ali svežeim sadjem.

Nemška krompirjeva solata

Krompirjeva solata je očitno priljubljena na vseh koncih sveta. Sinoči smo imeli priložnost poskusiti tisto pravo – tradicionalno nemško, ki je odlična priloga k mesnim jedem, Nemci si jo pogosto privoščijo tudi ob ribah. Kako jo pripraviš?

Potrebuješ:

  • krompir
  • čebulo
  • gorčico
  • vinski kis
  • olje
  • sol in poper

Neolupljen očiščen krompir postavi v lonec in ga zalij z zadostno količino vode, ki jo rahlo osoliš. Kuhaš ga okoli 30 minut, oziroma toliko časa, da ga lahko brez težav prebodeš z vilicami. Ko je kuhan, ga odcediš in zaliješ z hladno vodo, da se nekoliko ohladi. Medtem čebulo narežeš na tanke rezine. Krompir narežeš na tanke rezine, vanj dodaš čebulo, gorčico, kis, olje in poper. Da se vsi okusi dobro prepojijo, solato pusti počivati vsaj eno uro in jo nato postrezi.

Madžarske kokosove kroglice

Če bi se ti po kosilu prileglo nekaj sladkega, pa ne želiš preveč komplicirati, si lahko pripraviš preprosto, a zelo okusno sladico, ki so jo ponujali madžarski študentje.

Potrebuješ:

  • albert kekse
  • sladkor
  • margarino
  • mleko
  • čokolado v prahu
  • kokosova moka

Albert kekse dobro zmelji in jim dodaj vse ostale sestavne. Dobro premešaj in vse skupaj postavi v hladilnik.
Nato oblikuj kroglice in jih povaljaj v kokosovi moki. Poljubno jih lahko povaljaš tudi v čokoladnih mrvicah ali v čokoladi v prahu. Kroglice za nekaj ur postavi v hladilnik in jih nato serviraj.

Pa dober tek!

Rebeka MIKŠA
Isidora VELIČKOVIĆ

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button