Kulsko

Kako izgleda dolga in “umazana” zgodovina toaletnega papirja

Današnjega življenja si ne znamo predstavljati brez zveste spremljevalke, ki jo opeva tudi Adi Smolar. Rolice papirja, naše toaletne zaveznice, pa niso bile vedno tako samoumevne kot danes. Še nekaj desetletij nazaj se je tudi pri nas še uporabljal neprimerljivo neprijetnejši papir. Kako je toaletni papir postal to, kar je danes?

Sodobne kopalnice in toaletni papir so danes precej drugačni kot so bili nekoč. Toaletni papir je nekaj, kar pogosto jemljemo kot samoumevno. Vedno pa ni bilo tako. Kako so za svojo čistočo skrbeli skozi stoletja in različne kulture?

Rimljani niso bili prav nič sramežljivi

Nekoliko bolj prefinjeni od starih Grkov, ki so si pomagali s kamni in koščki gline, so bili stari Rimljani. Za čiščenje so uporabljali gobe, ki so jih pritrdili na konec palice. Te so si nato delili vsi v skupnosti. Ko gobe ni nihče uporabljal, je na naslednjega čakala v skupni kopalnici, namočena v vedro zelo slane vode. Takratni javni prostori so bili opremljeni z dolgimi marmornatimi klopmi, kjer so Rimljani opravljali svoje potrebe. Klopi so imele izrezane dve luknji: eno za sedenje in drugo, spredaj, da so po opravljeni potrebi z gobo lahko zadevo primerno očistili.

Toaletni papir, WC papir, higiena, čiščenje, zgodovina
V rimskih termah med “stranišči” ni bilo pregradnih sten.

Nekaj stoletij kasneje in več tisoč kilometrov stran, okoli leta 1391, je kitajski cesar dinastije Song odredil, da morajo biti za toaletni papir izdelani papirnati listi, veliki približno 90 cm x 60 cm. Nič kaj bolj napredni niso bili v kolonialni Ameriki. Ko so se v kolonijah naselili Britanci, so uporabljali zličkane koruzne storže. Šele kasneje so ugotovili, da lahko v iste namene uporabljajo stare časopise in reklame.

Čeprav je eno izmed prvih stranišč z izplakovanjem krščenec britanske kraljice Elizabete I. izumil že leta 1596, se komercialna izdelava toaletnega papirja ni začela do leta 1857.

Toaletni papir, WC papir, higiena, čiščenje, zgodovina
Veseli smo lahko, da živimo v času, ko je na voljo toliko luksuznih potrebščin.

O tem, kako je še nekaj desetletij nazaj izgledal toaletni papir, veliko pove dejstvo, da so še leta 1935 eno izmed znamk ponosno oglaševali s tem, da v papirju ni koščkov lesa – skal.

Danes toaletni papir vseh barv in potiskov

Danes je na področju toaletnega papirja na voljo nešteto opcij. Različne barve, vonjave in potiski. Poleg tega lahko kupimo tudi luksuzne kopalniške dodatke kot so prenosni bideji ipd. Poraba toaletnega papirja pa kljub temu še ni univerzalna – v Indiji na primer so večji pristaši uporabe roke in vedra vode.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button