Življenjski slog

Kako sklepati prijateljstva, ko si odrasel?

Osamljenost je velik problem današnjega časa, a rešitev je preprosta - potrebujemo prijatelje. Včasih je težje sklepati prijateljstva, ko si odrasel, ni pa nemogoče. Če potrebuješ pomoč pri sklepanju prijateljstev, sledi tem nasvetom.

Osamljenost je sodobna kuga epskih razsežnosti. Rešitev je precej preprosta – ljudje potrebujemo prijatelje. Sklepati prijateljstva zagotovo ni tako enostavno, kot je bilo včasih. A zakaj je temu tako?

Kaj pravi znanost?

Po mnenju sociologov so prav te ponavljajoče se, nepredvidljive interakcije in priložnosti, da se pokažemo ranljive, potrebne za sklepanje prijateljstev. Kako se lahko torej bolj povežemo z drugimi na pomenski in izpolnjujoč način? Tukaj je nekaj nasvetov, kako to doseči.

sklepanje prijateljstev, prijatelji, zabava, smeh
Ko se odpremo in povežemo z drugimi, ustvarimo temelje, ki nas lahko vodijo do trajnih prijateljstev.

Nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali sklepati prijateljstva

Pri ustvarjanju prijateljstev moramo biti aktivni. Prijateljstva se ne bodo ustvarila kar sama od sebe. Poišči ljudi, s katerimi bi se rad povezal in stopi v stik z njimi. Biti optimističen ti lahko pomaga pri sklepanju prijateljstev. Optimisti so bolj odprti za nove stike, manj se obremenjujejo s tem, kaj drugi mislijo in so zato bolj privlačni za druženje.

Napiši seznam ljudi, ki bi jih rad bolje spoznal, nato stopi v stik z njimi. Pošlji jim sporočilo ali jih povabi na kavo. Majhne geste lahko pripomorejo k globljim prijateljskim vezem.

sklepanje prijateljstev, prijatelji, zabava, smeh
Optimizem in pozitiven odnos do sklepanja novih prijateljstev lahko privabita ljudi in olajšata vzpostavljanje stikov.

Ne obupaj!

Bodi pripravljen, da bo kdaj pa kdaj malce nerodno. To je normalno, ko spoznavaš nove ljudi. Pomembno je, da se s tem ne obremenjuješ preveč. Za sklepanje tesnih prijateljstev je potreben čas, zato ti strokovnjaki svetujejo, da obiskuješ tečaje ali pa se prostovoljno vključiš v kakšne organizacije.

Ne pozabi, da je ranljivost temelj vsakega zdravega odnosa. Pogovore skušaj oblikovati tako, da bodo dober temelj globljemu odnosu. Strokovnjaki predlagajo, da začneš z vprašanji “najboljše in najslabše”, kot sta na primer “Kaj je bil najboljši del tvojega tedna?” in “Kaj je bilo najbolj stresno?

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button