Življenjski slog

Kdaj se konstruktivna kritika spremeni v zaničevanje?

Na spletu lahko vsak posameznik zelo glasno izrazi svoje mnenje ali kritizira situacijo. Nekaterim to brez težav uspeva tudi v živo. Kadar gre za konstruktivno kritiko, je ta mnogokrat upravičena. Težava pa nastane, ko se ta kritika prelevi v zaničevanje.

Zagotovo se ti je v življenju že zgodilo, da se je nekdo obregnil ob tvoje delo, videz ali kaj podobnega in s teboj delil svoje bolj ali manj želeno mnenje. Čeprav občutek najbrž ni bil prijeten, pa je razlika, če ti je nekdo podal nasvet, kako se izboljšati ali pa te je s svojimi besedami zaničeval. Težava nastane, ker nas lahko ego hitro prepriča, da je že najmanjša konstruktivna kritika osebni napad. Kako torej ločiti med konstruktivno kritiko in zaničevanjem?

Podajanje mnenja, konstruktivna kritika, konstruktivne kritike, konstruktivno kritiko, zaničevanje, mnenje, mnenja, mnenju
Podajanje mnenja naj bo premišljeno in dobronamerno, saj lahko hitro užališ sogovornika.

Konstruktivna kritika ali zaničevanje?

Najprej je pomembno, da razumemo razliko med konstruktivno kritiko in zaničevanjem. S kritiko podamo dobronamerne opazke o delu nekoga in tako na spoštljiv način izpostavimo avtorjeve močnejše ali šibkejše plati, s čimer mu pomagamo, da se v prihodnosti izboljša.

Zaničevanje pa je neželeno agresivno vedenje, ki se ponavlja in s tem slabo vpliva na fizično ali mentalno zdravje osebe. Če želimo razumeti razliko med obema načinoma podajanja mnenj, moramo biti pozorni na tri dejavnike: besede, ton in dolžino mnenja.

Izbira besed

Kadar podajamo mnenje, je izbira besed zelo pomembna. Konstruktivna kritika je navadno sestavljena iz besed vzpodbude in opore, saj želimo nekomu pomagati, da se izboljša. Na drugi strani pa zaničevanje ne izbira besed, velikokrat je namreč izrečeno v hipu, brez premisleka ali dobrega namena. Mnogokrat se osredotoča le na šibkosti osebe, uporablja pa ponižujoče izraze.

Izbira tona

Razpoznavanje tona je v živo enostavneje kot na spletu, kljub temu pa je v obeh primerih izjemnega pomena. Pomeni lahko namreč subtilno razliko med dobronamerno povratno informacijo ali le navadnim besednim napadom. Prepoznati moramo, ali gre za prijaznost, sarkazem, ali morda sovražno nastrojenost.

konstruktivna kritika, konstruktivne kritike, konstruktivno kritiko, zaničevanje, mnenje, mnenja, mnenju
Pri podajanju kritike pazi na besede in ton, ki ga uporabljaš, premisli pa tudi o čustvih osebe.

Dolžina mnenja

Nihče ne želi poslušati neskončnega spiska svojih napak, ne glede na to, s kakšnim namenom je ta izrečen. Konstruktivna kritika naj bo zato kratka in jasna. Izogni se seciranju sogovornika ali njegovega dela, saj boš hitro pristal na strani zaničevanja.

Še ena pomembna lastnost konstruktivne kritike je podajanje mnenja o stvareh, na katere ima oseba vpliv. Če boš npr. kritiziral telesne lastnosti osebe, njeno družino ali recimo tudi njeno zdravje, jo boš s tem užalil, saj teh stvari ne more spremeniti. Komuniciraj spoštljivo in podaj konkretne predloge za izboljšavo. Morda ti uspe pravi motivacijski pogovor, ki bo osebi pomagal do boljših rezultatov.

 

UK / DOSTOP.si
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button