Okolje

Mednarodni dan gora s sloganom “Gore so pomembne za mlade”

Letošnji mednarodni dan gora je Planinska zveza Slovenije posvetila mladim. Njegov slogan je namreč "Gore so pomembne za mlade", pozornost pa so v zvezi usmerili v trajnostni razvoj gorskih območij in vlogo mladih v pri tem procesu.

Mednarodni dan gora zaznamujemo 11. decembra, odkar ga je leta 2003 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Planinska zveza Slovenije (PZS) z letošnjim sloganom opozarja na to, da niso le gore pomembne za mlade, temveč so mladi pomembni za gore, saj bodo odgovorni za trajnostni razvoj gorskih območij. Gorska področja je pomembno ohraniti, saj tam živi kar 12 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Na PZS se sprašujejo, ali se bodo mladi vendarle angažirali in nadaljevali tradicijo ali bo planinstvo le še športna in adrenalinska aktivnost.

Trajnostni razvoj obsega tudi načela trajnostnega turizma. Namesto tega pa je pogostejši množični turizem, ki nima omejitev in zato preobremenjuje gorsko okolje. Države alpskega loka so zato podpisale Alpsko konvencijo, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

Bi rad spoznal gore?

Za mlade, ki niso odraščali v gorskih okoljih, planinska zveza organizira planinske tabore. To je enotedenska priložnost za doživetje pristnega gorskega življenja v šotoru, prilagajanje naravi in ostalim udeležencem. Varčuje se z vodo, uporablja improvizirano jedilnico, opravlja dežurstva, glavni del taborov so pa dnevne planinske ture.

Podpredsednik PZS Roman Ponebšek pravi, da mlade s težavo navdušujejo za planinarstvo. Zato organizirajo tudi športno plezanje, ki je Slovencem že od nekdaj pri srcu. Slovenci so Everest, najvišjo goro na svetu, osvojili pred 40 leti, Davo Karničar pa je dosegel še edinstven podvig, saj je edini, ki je z nje prismučal.

Organizirano slovensko planinstvo se je sicer začelo s planinskim društvom Triglavski prijatelji, ko je leta 1872 Ivan Žan predstavil pravila društva. Ko je Jakob Aljaž kupil vrh Triglava in tam postavil stolp, je s tem ustvaril enega pomembnejših slovenskih simbolov. Pomemben mejnik so postavili tudi ustanovitelji Slovenskega planinskega društva, ki prostovoljno nadzoruje planinske koče in markira planinske poti.

 

 STA
 Pixabay

 

 

Sorodni članki

Back to top button