Priložnosti

Natečaj: pripravi tekst, fotografijo ali meme o podnebnih spremembah

Društvo za Združene narode za Slovenijo in Platforma SLOGA vabita k sodelovanju na nagradnem mladinskem natečaju ob mednarodnem dnevu človekovih pravic. Tema letošnjega natečaja so podnebne spremembe. Z natečajem želijo organizatorji mladim ponuditi priložnost, da svoje vtise in razmišljanja izrazijo skozi besedo ali fotografijo.

Podnebne spremembe vplivajo na vse vidike naših življenj, tudi na pravice

Mladi imajo pomembno vlogo pri udejanjanju človekovih pravic in ciljev trajnostnega razvoja med katerimi so tudi ukrepi proti posledicam podnebnih sprememb. Društvo za ZN je zato v sodelovanju s Platformo SLOGA izbralo podnebne spremembe kot temo letošnjega natečaja. 

Podnebne spremembe pomenijo za spoštovanje človekovih pravic velik izziv. Ekstremni okoljski pojavi bodo imeli negativen vpliv na spoštovanje človekovih pravic po svetu tudi v prihodnosti. Največje posledice podnebnih sprememb najbolj občutijo ranljive skupine ljudi: revni, manjšine, otroci in starejši. Tisti, ki so najmanj krivi za podnebne spremembe, čutijo največje posledice. Spremenjeno podnebje sili ljudi v migracije, s tem pa lahko postanejo žrtve izkoriščanja.

Podnebne spremembe poglabljajo globalne krivice. Če države ne bodo začele resno ukrepati, se bomo morali vsi soočati še s hujšimi posledicami podnebnih sprememb. Dlje kot države odlašajo, hujše bodo posledice in hujše bodo kršitve človekovih pravic.

Izdelek lahko oddaš do konca novembra

Z obeležitvijo dneva človekovih pravic si na Društvu za Združene narode (ZN) prizadevajo opozarjati na pomen varstva in spoštovanja teh temeljnih vrednot. Ob tej priložnosti že sedemnajsto leto objavljajo natečaj, tudi letos pa se je soorganizaciji ponovno pridružila Platforma SLOGA s projektom Climate of Change. Glavni cilj je zgraditi boljšo prihodnost tako za podnebne migrante, kakor tudi za mlade, ki bodo doživeli najhujše učinke podnebne krize.

Na natečaju lahko sodelujejo mladi, stari od 12 do 29 let. Nagradni natečaj je razdeljen na tri sklope:

  1. literarni natečaj,
  2. fotografski natečaj ter
  3. natečaj za meme (objava za socialna omrežja)

Rok za oddajo del je 27. november 2022.

Vsa prispela dela bo ocenila izborna komisija. Rezultati natečaja bodo objavljeni ob dnevu človekovih pravic 10. decembra 2022. Nagrajena dela bodo predstavljena v spletnem zborniku.

Za dodatne informacije so na voljo preko e-pošte info@unaslovenia.org in patricija.virtic@sloga-platform.org.

Mlad.si
Mlad.si

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button