Kultura

Ob 130-letnici rojstva Alme M. Karlin izšla njena prva pesniška zbirka

V Hiši sanjajočih knjig so predstavili tri projekte ob letošnji 130-letnici rojstva svetovne popotnice Alme M. Karlin in 100-letnici njenega odhoda na pot okrog sveta.

Pesniška zbirka Dediči luči

Alma M. Karlin, svetovna popotnica, letos praznuje 130. obletnico rojstva in 100. obletnico odhoda na pot okrog sveta. Ob tem jubileju je izšla njena prva pesniška zbirka Dediči luči (Založništvo Jerneja Jezernik). Jerneja Jezernik že dve desetletji raziskuje življenje in delo svetovne popotnice. Na rokopisnem oddelku Narodne in univerzitetne knjižnice je naletela na Almine pesmi, ki so bile večini do sedaj neznane, po prvi oceni pa jih je okoli 300.

Ob jubileju so na police prišli glasbeni album, pesniška zbirka in literarni prvenec Alme M. Karlin.

V pesmih se po njenih besedah skriva Almino življenje. Karlinova je pesniti začela že pri devetih letih. Že te prve pesmi pa so presenetljivo dovršene, napisane v humorističnem tonu, ki je bil značilen za njeno mladost ali vsaj tja do konca svetovnega potovanja.

Zbirka je razdeljena v tri cikle. Prvi je avtobiografski in nosi naslov Življenje kot boj osek in plim. Drugi nosi naslov Sedem poti duše, sega pa v čas ko se je Alma vrnila domov, pripoveduje pa o njenih vrednotah in vrednotah duše – volji, znanju, modrosti, resnici, ljubezni, skladnosti in predanosti.

Tretji prinaša duhovne modrosti, ki jih je spoznala in jih poskušala tudi živeti, 9imenuje pa se Ko duše pokličem.

Izšla tudi glasbeni album in literarni prvenec

Glasbeni album Ko duše pokličem prinaša prvič uglasbeno poezijo Alme M. Karlin. Nika Solce je uglasbila predvsem pesmi iz sklopa Alminega duhovnega sveta. Uglasbila pa je tudi pesem Moja Erika iz sklopa avtobiografskih pesmi, ki opisuje Almino potovanje in njeno ljubezen do pisanja ter do njenega pisalnega stroja Erike.

Almin prvenec Moj kitajski ženin, ki je v prevodu Jerneje Jezernik izšel pri založbi Sanje, je v nemščini izšel leta 1921. Prvi del je zelo avtobiografski, v njem Alma opiše svojo življenjsko izkušnjo, ko je postala zaročenka, kot bi sama dejala, “malega Kitajca”. V tem delu je zelo hudomušna in odkrita in pove veliko več, kot je zapisala v svoji avtobiografiji.

V drugem delu se zgodba oddalji od Almine resnične življenjske zgodbe. Alma je namreč zaroko s kitajskim zaročencem razdrla, junakinja romana pa se z njim odpravi na Kitajsko. Ta je v literarnem smislu manj prepričljiv, je pa dobro razvidno Almino poznavanje življenja in kulture na Kitajskem.

 

 STA
Adolf Perissich [Public domain], via Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button