DeloNovice

Podjetje Visionect bo po vzorih iz tujine testiralo štiridnevni delovnik

Visoko tehnološko podjetje Visionect, ki razvija naprave na temelju tehnologije elektronskega papirja in rešitve za upravljanje delovnega okolja, je ta teden v oddelku inženirjev začelo trimesečni eksperiment štiridnevnega delovnega tedna, pri čemer bodo udeleženci ostali zaposleni za poln delovni čas, ohranili pa bodo tudi vse pravice.

Po vzoru uspešnega eksperimenta v Veliki Britaniji

V podjetju so se za štiridnevni delovnik odločili, potem ko so začeli opažati trend krajšega delovnega tedna v tujini oz. študije s tega področja. V tej luči so na včerajšnjem pogovoru z novinarji v Ljubljani spomnili na obsežno lansko testiranje v Veliki Britaniji. Tam je sodelovalo 61 organizacij iz različnih panog in 2900 delavcev.

Kot je pojasnil pobudnik in vodja eksperimenta, sicer vodja razvoja v Visionectu, Luka Napotnik, je raziskava na Otoku pokazala, da si želi štiridnevni delovni teden ohraniti čez 90 odstotkov sodelujočih. Okoli 60 odstotkov jih je poročalo o boljšem ločevanju dela in zasebnega življenja. Prek 40 odstotkov pa je poročalo tudi o manj stresa pri delu. Podobne rezultate kažejo tudi raziskave v drugih državah, je dodal.

V tej luči se je zavzel za transparentno lastno raziskavo v njihovem podjetju, idejo predstavil vodstvu, jo utemeljil in zgodba se je začela pisati. Najprej so preučili obstoječe raziskave, povezali pa so se tudi z organizacijo, ki širi to idejo po svetu in jim pomaga z nasveti.

Odločili so se, da eksperiment izvedejo v oddelku devetih inženirjev, nato pa sprožili obsežne priprave, je poudaril Napotnik. Z zaposlenimi se je bilo treba po njegovih besedah dogovoriti, katere procese spremeniti in prilagoditi, izvedli so več delavnic, skupaj pa zaznali več možnih optimizacij. Delovno zasnovo so pripravili skupaj, je dejal.

Enaka količina dela v štirih osemurnih delovnikih?

Soustanovitelj podjetja Luka Birsa je navedel, da štiridnevni delovnik ne pomeni dela od ponedeljka do četrtka. Treba se bo prilagajati procesom podjetja, globalnosti. Eksperiment ne sme vplivati na stranke, so se strinjali, zato so uvedli izmene. Nekateri bodo prosti ob ponedeljkih, drugi ob petkih, pri tem se bodo menjavali, hkrati pa bo zagotovljeno, da so inženirji vedno prisotni v podjetju.

Za inženirje so se v Visionectu odločili zato, ker imajo za ta oddelek dovolj podatkov, koliko in kaj se naredi, da bo po izteku eksperimenta mogoče izvesti potrebne primerjave. Cilj je namreč, da se enako količino dela opravi v štirih dneh namesto petih, pri tem pa ne podaljšuje dnevnega delovnika oz. se dela osem ur. Na dan, ko bodo inženirji med tednom doma, pa jim ne bo treba biti na voljo po telefonu ali elektronski pošti.

Med eksperimentom, ki uvaja štiridnevni delovnik, bodo v Visionectu izvajali preverjanje z anonimnimi anketami in pogovori, da bodo na koncu lahko naredili evalvacijo. Na vprašanje, ali želijo eksperiment nato razširiti na celotno podjetje, ki skupaj zaposluje 50 ljudi, je Birsa odgovoril, da gojijo kulturo eksperimentiranja, da je trenutno njihova želja predvsem, da se iz tega nekaj naučijo. Če bodo rezultati pozitivni, dopuščajo širšo implementacijo štiridnevnega delovnega tedna.

Poleg tega bi bili lahko izsledki eksperimenta tudi podlaga za kakšen nov produkt, je potrdil.

Kaj je Visionect?

Birsa je izpostavil še, da njihovo podjetje “odlično raste”, da je na trgu zanje veliko priložnosti, že zdaj svoje produkte prodajajo v več kot 100 držav. Hkrati bijejo hudo bitko za talente, eden od načinov, da bi jih pritegnili čim več, pa bi bil po njegovem lahko tudi štiridnevni delovni teden.

Visionect od leta 2007 razvija naprave, ki temeljijo na tehnologiji elektronskega papirja. Med njihovimi strankami so Microsoft, Virgin, Sony, Tesla, Nasa, Amazon, Samsung in Ikea. Podjetje je znano tudi po blagovni znamki Joan. To so brezžične tablice za rezervacijo sejnih sob ter orodjih in aplikacijah za rezervacijo miz ali delovnih sredstev.

Leta 2021 je po imelo podjetje po podatkih Ajpesa 4,77 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Leto pred tem pa 4,16 milijona evrov.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button