Novice

Google bi z umetno inteligenco pisal novinarske članke

Tehnološki velikan Google preizkuša novo rešitev umetne inteligence za pisanje novinarskih člankov in skuša v to prepričati največje medijske družbe, kot so New York Times, Washington Post in Wall Street Journal, poroča New York Times. Izdelek nosi ime Genesis, deluje pa tako, da vsrka informacije in pripravi članek.

Google to medijskim podjetjem prodaja kot neke vrste osebnega pomočnika novinarjem, da jim olajša in skrajša delo. Profesor novinarstva pri City University New York Jeff Jarvis pravi, da ima ta tehnologija svoje dobre in slabe strani.

“Če lahko tehnologija oblikuje zanesljive informacije na podlagi dejstev, jo novinarji lahko uporabljajo. Če se lahko informacije na ta način zlorablja, bo škodila verodostojnosti novinarjev in medijev,” je dejal za New York Times.

Problem za novinarje pa je seveda drugje. Lastniki podjetij se bodo ob izbiri med tehnologijo in osebami ter s tem povezanimi stroški dela zelo verjetno brez veliko pomisleka, vsaj pri določenih novinarskih in uredniških opravilih, odločili za prvo opcijo.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button