Življenjski slog

Turbulentna dvajseta leta: kako se znebiti občutka izgubljenosti?

Občutek iskanja samega sebe in negotovosti v svoj trenuten položaj je značilen za več življenjskih obdobij – tudi za dvajseta. Preveri, kako se tega občutka znebiti in na polno vdihniti "podaljšek najstniških let".

1 Načrte ustvarjaj na podlagi lastnega veselja in ne zaradi pričakovanj drugih

Dolgoročni načrti se lahko končajo z razočaranjem. Spomni se na primer, kako smo si naša dvajseta predstavljali, ko smo še obiskovali srednjo šolo. Pa nas večina pri 25. še vedno nima takrat zamišljenih otrok. S tem pa seveda ni nič narobe. Ustvarjanje tako striktnih časovnic se običajno konča z razočaranjem.

Zato načrte oblikuj na podlagi iskrenih želja in stvari, ki te osrečujejo. Pozabi na pričakovanja družbe in se začni ravnati po sebi.

2 Osredotočaj se na trenutno dogajanje

Dolgoročno načrtovanje prihodnosti nima smisla, saj nihče ne more vedeti, kaj se bo zgodilo naslednje leto ali še manj – čez pet let. Načrtov preprosto ne moreš ustvarjati na podlagi osebe, ki še ne obstaja.

dvajseta leta, načrti, dolgoročni načrti, prihodnost, pogovor, delo, cilji, prilagodljivost
Ko je dolgoročno načrtovanje prihodnosti preveč natančno, običajno nima smisla.

Osnovni načrti, ki te usmerjajo na tvoji življenjski poti, so seveda nujno potrebni, ne smejo pa biti tvoje edino vodilo skozi življenje. In ponovno: ti naj ne temeljijo na pričakovanjih drugih, temveč na podlagi tvojih želja in ambicij. Vprašaj se kaj sploh hočem? in poskušaj biti čim bolj iskren.

3 Zadane cilje razdeli na manjše korake

Velike in pomembne reči običajno zahtevajo delo, predanost in osredotočenost. Tako moraš vedeti, da se nič ne bo zgodilo čez noč. Po tem, ko ugotoviš kaj približno želiš, doseganje tega velikega cilja razdeli na manjše mejnike. Pri tem pa ne pozabi, da bo prišel dan, ko za cilj ne boš naredil niti najmanj, pa ob tem vseeno ne bo konec sveta.

dvajseta leta, načrti, dolgoročni načrti, prihodnost, pogovor, delo, cilji, prilagodljivost
Nekateri dnevi so bolj produktivni kot ostali pa to še ne pomeni, da je karkoli izgubljeno.

4 Osredotoči se na osvajanje osnovnih veščin

Ker boš na svoji poti zagotovo naletel na situacije in okolja, ki te bodo prisilila v prilagajanje, je pomembno, da do takrat pridobiš osnoven šopek veščin. Tako se boš z novimi situacijami namreč lažje spopadal.

Skozi dvajseta se zato v svojem procesu izgrajevanja življenjske poti sproti oziraj po priložnostih, ki ti bodo bogatile življenje. Osredotoči se na osnovne veščine kot so govorniške spretnosti, prilagodljivost, aktivno poslušanje ipd., ki ti bodo koristile v mnogih prihodnjih situacijah.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button