Tehnologija

Prihodnost baterij je tedensko polnjenje

Znanstveniki so razvili nove flouridne baterije, ki zdržijo dlje.

Predstavljaj si, da moraš svoj mobilnik napolniti le enkrat tedensko. Sliši se kar kul, kajne? Znanstveniki so razvili nove fluoridne baterije, zato se nam v prihodnosti morda obeta prav to.

Večina elektronskih naprav, ki jih uporabljamo, za svoje delovanje uporablja litij-ionske baterije. Njihov razvoj je pravzaprav zelo impresiven, ampak se zaradi razširjenosti in pogoste uporabe ljudje osredotočamo bolj na negativne vidike litij-ionskih baterij kot pa na pozitivne. Največja slabost, ki jo s seboj nosi tak tip baterij, je, da jih moramo polniti dnevno.

V prihodnosti bi lahko litij-ionske baterije zamenjali za fluoridne, ki zdržijo kar do 8-krat dlje.

Znanstveniki pa zdaj s svojimi prizadevanji namigujejo, da bomo lahko v prihodnosti baterije polnili le enkrat tedensko. Preučujejo namreč fluorid, ki se napolni bolje kot litij. V dnevniku Science so opisali uspešno raziskavo, v kateri so ustvarili prvo tekočo fluoridno baterijo, ki jo lahko napolnimo in deluje pri sobni temperaturi. V prejšnjih raziskavah so namreč že razvili fluoridne baterije v trdnem stanju, ampak te so delovale samo pod zelo visoko temperaturo, ki pa za vsakodnevne naprave ni primerna.

Fluoridne baterije lahko imajo večjo gostoto energije, kar pomeni, da zdržijo kar do 8-krat dlje kot baterije, ki jih uporabljamo trenutno. Delujejo na podlagi premikanja nabitih ionov v določeno smer, kjer se nato nabere energija, ki se lahko sprosti v napravo. Litijevi ioni so pozitivni (kationi), fluoridni pa negativni (anioni).

Ioni se med elektrodami premikajo po tekoči raztopini, ki se imenuje elektrolit. Prav odkritje primernega elektrolita (bis(2,2,2-trifluoroetil)eter ali BTFE), ki ga je našla Victoria Davis, vodja študije iz Univerze v Severni Karolini (ZDA), je uspešno pripomoglo k ohranjanju stabilnosti fluoridnih ionov.

So-avtor študije Simon Jones pravi, da je za bolj obstojno baterijo treba premakniti večje število nabitih ionov, kar pa je lažje storiti s premikanjem nabitih anionov, kot nabitih kovinskih kationov. Ta shema omogoča, da sistem temelji na uporabnih napetostih, dokazuje pa, da so anioni v proizvodnji baterij bolj pomembni, kot so znanstveniki mislili do sedaj.

Baterije delujejo na osnovi premikanja nabitih ionov, čimer se kopiči energija.

Čeprav so raziskave s fluoridnimi baterijami šele na začetku, pa so znanstveniki že poskušali spreminjati elektrolit, s čimer bi zagotovili večjo zmogljivost in stabilnost baterije. Vse skupaj morda še ne pomeni, da bodo fluoridne baterije že drugo leto polnile naše mobilnike, zagotovo pa je to velik preboj v baterijski industriji.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button