Priložnosti

Si študent/ka in potrebuješ brezplačno pravno pomoč? Ni panike!

Tudi študentje se v življenju kdaj soočijo s pravnimi izzivi, ki so zanje problematični zlasti z vidika plačila pravnih storitev. Pogosto se srečajo s pravnimi zagatami na področjih bivanja, transporta, prehrane in financ, ki si jih sicer le stežka privoščijo. K sreči pa je Študentska organizacija Univerze v Mariboru za študente Univerze v Mariboru (UM) poskrbela za brezplačno pravno svetovanje, ki ga izvajajo v Zavodu PIP.

Pravne probleme študentov rešujejo PIPovi strokovnjaki

Študentje UM se lahko na Zavodu PIP naročijo na brezplačno pravno svetovanje ne glede na pogoje Zakona o brezplačni pravni pomoči. Naročanje na pravno svetovanje je mogoče neposredno v pisarni na Gosposvetski cesti 86 ali po telefonu, na številki 02 234 21 46.

Ne obupaj, poišči pomoč

Zavod PIP že od leta 2003 izvaja pravno svetovanje za študente Univerze v Mariboru in občane občin sofinancerk. V vsem tem času so odgovorili na več kot 10.000 pravnih problemov, zakaj ne bi tudi na tvojega? Sploh poznaš vse pravice študentov? Ne?!

Ignoranca iuris nocet (Nepoznavanje prava škodi)

Navedimo samo nekatere:

  • možnosti za podaljšanje statusa študenta (daljša bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine, starševstvo, status študenta s posebnimi potrebami),
  • zdravstvene storitve in zdravstveno zavarovanje ,
  • subvencionirana prehrana (tudi za študente, ki so na izmenjavi pri nas),
  • subvencionirani prevoz in bivanje,
  • štipendije in študentsko delo (štipendije in drugi prejemki iz proračuna, vključno s študentsko prehrano in vozovnicami niso obdavčljivi.

Zakonodaja ureja številne vidike našega življenja, vključno z našimi pravicami, dolžnostmi in odgovornostmi. Če ne poznamo zakonov ali pravnih predpisov, lahko nenamerno kršimo pravila, kar lahko privede do neprijetnih posledic, kot so denarne kazni, pravni postopki ali druge negativne posledice.

Pravni izzivi so del našega življenja

Zavod PIP je pravna pisarna, v kateri zagotavljajo brezplačni pravni nasvet študentom UM – ne glede na finančni status, položaj in globino žepa. Rešujejo težave z neporavnano preživnino, preverijo možnosti za oprostitev plačila taks, pojasnijo in razblinijo dvome glede najemnine ipd. Ukvarjajo se z vsemi našimi pravnimi težavami.

Nudijo strokovno svetovanje in podporo, skrbijo za razvoj pravne misli in iskanje naprednejših in humanih rešitev. Poskušajo prispevati k utrditvi pravne varnosti z načelom pravičnosti, neodvisnosti in nepristranskosti.

Zavod PIP
Zavod PIP

Sorodni članki

Back to top button