Novice

Slovenija ima prvo predsednico: Nataša Pirc Musar je prevzela posle

Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar je dan po zaprisegi v DZ danes v predsedniški palači prevzela predsedniške posle od zdaj že nekdanjega predsednika Boruta Pahorja. Pirc Musarjeva je tako začela svoj petletni mandat, Pahor pa se je danes po dveh mandatih na čelu države s te funkcije poslovil še z vojaškimi častmi.

Nataša Pirc Musar je v spremstvu soproga Aleša Musarja ob 11. uri prispela pred predsedniško palačo, kjer je igrala policijska godba, del Prešernove ceste pa je bil zaprt za promet.

Pred predsedniško palačo je Pirc Musarjeva kot vrhovna poveljnica slovenskih obrambnih sil pregledala častno enoto Slovenske vojske in nato po rdeči preprogi stopila do predsedniške palače, kjer jo je s šopkom rož sprejel dosedanji predsednik Borut Pahor skupaj s partnerko Tanjo Pečar. Pred predsedniško palačo so predsednico pričakali tudi člani njene ožje ekipe, ki jo je Nataša Pirc Musar predstavila v preteklih dneh.

Primopredaja poslov med nekdanjim in novo predsednico republike je potekala po vnaprej določenih protokolarnih pravilih. Po prihodu v predsedniško palačo, pročelje katere od danes že krasi nova tabla z napisom “PREDSEDNICA Republike Slovenije”, se je Pirc Musarjeva s Pahorjem sestala na ločenem pogovoru na štiri oči.

Pahor se je po primopredaji poslov od funkcije, ki jo je zasedal dva petletna mandata, poslovil pred predsedniško palačo z vojaškimi častmi.

Na slavnostni seji je zaprisegla že v četrtek

Pirc Musarjeva je kot predsednica države v državnem zboru zaprisegla v četrtek na slavnostni seji DZ. Po prisegi je napovedala, da se bo še naprej borila za človekove pravice in dostojanstvo. Odzvala se bo vedno, ko bodo ogroženi suverenost, enakopravnost, pravičnost in socialnost, je še napovedala in dodala, da s tem dnem vstopa “v prvo bojno vrsto državljanskega poguma”.

Po slovenski ustavni ureditvi predsednik republike predstavlja Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil, sicer pa so njegove pristojnosti omejene.

Med pristojnostmi funkcije predsednika so razpisovanje volitev v državni zbor, razglašanje zakonov, postavljanje in odpoklic veleposlanikov ter odločanje o pomilostitvah. Ustava predsedniku republike poleg tega daje predlagalno funkcijo v primeru imenovanja predsednika vlade, ustavnih sodnikov in sodnega sveta.

Pirc Musarjeva je bila za predsednico republike izvoljena 13. novembra v drugem krogu predsedniških volitev, ko ji je ob 53,6-odstotni volilni udeležbi podporo izreklo 53,89 odstotka volivcev, njenemu protikandidatu Anžetu Logarju pa 46,11 odstotka volivcev.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button