Šport

Slovenske košarkarice domače EP zapuščajo s tremi porazi

Slovenke so se po treh porazih poslovile od domačega evropskega prvenstva. Začelo se je s tekmo proti Veliki Britaniji, izgubile pa so tudi proti Nemčiji in nazadnje še Franciji.

Slovenske košarkarice so evropsko prvenstvo v Ljubljani končale veliko prej, kot so pričakovale. S tremi porazi so zasedle zadnje mesto v skupini C; včeraj so morale premoč priznati še Franciji, ki je bila boljša s 73:68. Za Slovenijo je bilo to najslabše evropsko prvenstvo doslej. Na prejšnjih treh je venomer dosegla vsaj eno zmago, tokrat pa je izgubila proti Veliki Britaniji (71:76), Nemčiji (62:66) in Franciji (68:73).

Izbranke grškega stratega na klopi Slovenije Georgiosa Dikaiulakosa so podobno kot na prvih dveh tekmah prikazale borbeno predstavo, s katero so bile več kot tri četrtine enakovreden tekmec. Na koncu pa vendarle niso uspele ogroziti zmage favorizirane Francije, ki sodi v ožji krog reprezentanc za najvišja mesta na 39. eurobasketu v Ljubljani.

Tekma je bila sicer brezpredmetna za obe ekipi, saj so Slovenke že v petek ostale brez možnosti za izločilne boje, Francija pa si je že pred zadnjih krogom predtekmovanja zagotovila mesto med osmimi najboljšimi reprezentancami.

Francija je ob Belgiji tudi edina neporažena na prvenstvu, Slovenija pa ob Izraelu in Slovaška edina brez zmage. To pomeni, da bodo naše košarkarice na koncu zasedle 14. mesto in ponovile uvrstitev s premiernega nastopa na evropskih prvenstvih 2017 v Pragi. Na naslednjih dveh, v Beogradu 2019 in Strasbourgu 2021, je Slovenija izpadla v repesažu in bila deseta.

Znane so ekipe, ki se bodo v Ljubljani borile v izločilnih bojih

Četrtfinale, ki bo v celoti v Ljubljani, so si že zagotovile zmagovalke skupin. To so Španija, Belgija, Francija, in Madžarska. Te čakajo svoje tekmece, za polfinale se bodo merile 22. junija.

Že v ponedeljek in torek pa bodo ekipe igrale kvalifikacije za četrtfinale. V teh se bodo merile drugo- in tretjeuvrščene ekipe. Danes bodo med seboj igrale Češka in Grčija ter Črna gora in Italija, v torek pa Nemčija in Slovaška ter Srbija in Velika Britanija. Zadnja para bosta igrala v Stožicah.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button