Bivanje

ŠOS in Študentski svet stanovalcev opozarjajo na ponovno prezrtost nekaterih skupin študentov

Študentski svet stanovalcev ob zaprtju študentskih domov opozarja, da bi moralo biti bivanje v domovih dovoljeno tudi tistim, ki doma nimajo ustreznih pogojev za študij, ki bivajo z rizičnimi skupinami ali pa imajo doma aktivno okužene. Poudarili so, da so domovi večinoma prazni, preostali stanovalci pa spoštujejo poostren hišni red. Takšnega mnenja je tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS).

Ob ponovnem zaprtju domov so študentski sveti stanovalcev študentskih domov v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem opozorili, da je vlada ponovno zanemarila osnovne potrebe študentov. Po spomladanskem zaprtju domov so tokrat pričakovali celovitejšo rešitev. Tako izhaja iz izjave za javnost, ki so jo objavili na družbenem omrežju Facebook.

Menijo, da bi moralo biti bivanje v študentskih domovih še naprej omogočeno študentom, ki:

  • so v socialni stiski,
  • doma nimajo ustreznih pogojev za študij na daljavo,
  • si delijo gospodinjstvo z rizičnimi skupinami, imajo doma že aktivno okužene družinske člane,
  • so na kraj bivanja vezani zaradi opravljanja študentskega dela.

Navedene skupine po njihovih navedbah predstavljajo manjšino.

Pričakujejo pa tudi, da bodo stanovalci, ki so domove zapustili, oproščeni plačila stanarine, če bo zaprtje domov trajalo dlje časa. “V študentskih domovih subvencionirano bivanje koristijo primarno socialno manj privilegirani študentje, ki so v tej krizi še posebej na udaru,” so zapisali. Opozorili so, da izselitev študentov ni primerna rešitev. Študentje se namreč v tem študijskem letu po izselitvi v dom ne morejo vrniti.

Študentski domovi so večinoma prazni

“Stanovalci in stanovalke, ki so ostali, so seznanjeni z izrednimi navodili bivanja, ki omogočajo življenje v domu tudi v izrednih razmerah. Tistim, ki so izredni domski red kršili, so bile s strani upravitelja tudi izrečene sankcije. Kljub temu da se študentske domove jemlje kot potencialno žarišče okužbe, do te, ko so bili domovi polni, ni prišlo,” so zapisali. Pričakujejo, da se bo za študente, ki se ob ponovnem zapiranju ne morejo zateči drugam, naredila izjema.

Kritični pa so tudi do hitrega sprejemanja ukrepov, saj se tako “ustvarja zmedo, paniko in negotovost med študenti”.

Vlada je namreč v četrtek sporočila, da se s ponedeljkom zapirajo tudi študentski domovi. Med izjemami so tokrat študentje, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu in študentske družine ter študentje tujci. Med izjemami so tudi gostujoči profesorji, ki jim je onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča.

Na nepravilnosti opozorili tudi na ŠOS

Na ŠOS se podobno kot v prvem valu epidemije COVID-19 zavedajo številnih negativnih posledic, ki bi jih lahko povzročilo zaprtje študentskih domov in tako še dodatno poslabšalo stanje, ki je nastalo v državi zaradi širitve koronavirusa.

Na tej točki opozarjajo, da so študenti s študentskimi domovi v najemnem razmerju, podobno kot najemniki stanovanj, zato se jih ne sme kar naenkrat vreči iz domov.

Nedvomno je epidemija koronavirusa spremenila tudi naša življenja in medčloveške odnose. V Sloveniji smo v obdobju od 16. marca do 15. aprila zabeležili 15 % porast primerov kaznivega dejanja nasilja v družini v primerjavi z enakim obdobjem lansko leto. Zato ne smemo spregledati dejstva, da lahko študentski domovi mnogim študentom predstavljajo edino mirno in varno zatočišče.

Na ŠOS opozarjajo tudi, da so študenti z razlogom ostali v študentskih domovih, saj imajo najverjetneje mnogi doma sorodnike, ki so v rizičnih skupinah in s katerimi je potrebno omejiti stik.

 

ŠOS, STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button