Šport

Supanje: priprava na turo, skriti tokovi

Supanje je lahko super zabava, rekreacija in tudi resen šport, a ni nujno tako nenevarno, kot se zdi. Pripravili smo pet prispevkov, v katerih ti razložimo, na kaj je potrebno paziti. Tu je četrti …

V prvih treh delih, ki podrobneje predstavljajo supanje, smo se lotili vode, obale, vetra, tokov, pretokov pri rekah, drugih suparjev, padcev in nevarnih srečanj z deskami, smerniki. V četrtem poglejmo precenjevanje sposobnosti, pripravo na turo in skrite tokove.

Precenjene sposobnosti oziroma slaba priprava na turo

Supanje je seveda tudi odlična opcija za raziskovanje. Dnevno supanje ali celo večdnevne ture s SUP deskami so lahko nepozabno doživetje. A že nekajurni izlet v sosednji zaliv se lahko sprevrže v nočno moro, če nam na poti zmanjka moči, se nam poškoduje oprema ali nas ujame hudo poslabšanje vremena. Še posebej nevihte z grmenjem in strelami niso idealna družba za nas, s karbonskim veslom v rokah. Prav tako ne močni vetrovi in valovi, če tega nismo vajeni. Vse napihljive deske so v močnem vetru zelo neubogljive! Zato pred takšnim podvigom vedno preverimo vremensko napoved in se na vodo odpravimo samo, če ni nobenega dvoma, da bo vreme zdržalo.

Pogledamo tudi napoved za vetrove in seveda realno ocenimo svoje sposobnosti glede na zastavljen izziv. Če bomo sami suvereno opravili s turo, bomo tudi na opremo lahko bolje pazili in je ne bomo kritično poškodovali. Pri napihljivih deskah dvakrat preverimo, da je ventil 100 % zaprt in da deska tesni. Še posebej pazljivi bodimo, ko je voda hladna, najbolj seveda pozimi! Ne nasedajte proizvajalcem, ki vam obljubljajo dodatno varnost zaradi posebnih lastnosti in dodatkov v njihovih deskah. Nobena tehnična rešitev vas ne more zaščititi pred vsemi težavami, ki jih lahko povzroči vreme, utrujenost … Vse je na vas in vaših pravilnih odločitvah.

Skriti tokovi

Spet smo pri SUP surfanju. Predvsem tam kjer so lepi valovi za jahanje, se namreč najdejo tudi zoprni tokovi, ki nas želijo odnesti proč od obale. No lahko se pojavijo kjerkoli, ni potrebno, da smo na surf spotu. V angleščini in surfaški govorici jim pravijo “rip”. Tak tok se ustvari zato, ker valovi vodo porivajo proti obali, ta pa se mora nato nekako vrniti nazaj. Ponavadi zato ustvari kanal, ki ga ne vidimo, če nimamo izkušenega očesa, kjer voda potuje proč od obale.

Ta tok je lahko zelo močan in največkrat nimamo nobene možnosti, če želimo plavati proti njemu. Če uporabljamo varnostno vrvico, ni problema, ker se lahko oprimemo deske, z veslom pa se iz toka lažje rešimo. Problem je, če se v takšnem toku znajdemo brez deske. takrat si velja zapomniti, da so takšni kanali lahko široki le nekaj metrov. Ne torej plavati naravnost proti obali, ampak najprej vzporedno z njo. Ko začutimo, da smo izplavali iz toka, se lahko lažje vrnemo na obalo. Pri tem velja opozoriti, da zadeva ni več tako preprosta, ko se igramo z velikimi valovi. Takrat smo brez deske hitro lahko v škripcih tudi, če izplavamo iz “ripa”.

Na Jadranu takšnih tokov ne poznamo prav dobro, po svetu, ob oceanih pa vsako leto beležijo smrtne primere povezane z njimi. Razlog za utopitev je ponavadi izčrpanost, ker ljudje poskušajo kljubovati tokovom in plavajo proti njim. “Rip” največkrat omaga še relativno blizu obale, v primerih res močnih tokov, pa nas lahko odnese tudi na odprto morje. Še posebej kadar se obalni “rip” spoprijatelji z “off shore” vetrom in tokovi (valovi), ki jih ustvari. Ko prvi spusti, nas zajame drugi in nas vleče še dlje od kopnega.

 

 Tomaž KOŠIR / Red Bull
Luis Dulanto, Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button