Kulsko

Te je že kdaj postregla znana oseba?

Marko Šuler, Maja Založnik, Beba Ščap, Maša Golob, Simon Šparavec in Vinja Sikošek.

Ta teden poteka dobrodelna akcija Znani v Nani, kjer bodo gostom stregle znane osebnosti, celotni znesek honorarjev in napitnin pa bo namenjen Anji, ki ima cerebralno paralizo.

Cerebralna paraliza označuje skupino ne progresivnih motenj gibanja in telesne drže, ki so posledica možganskih okvar, nastalih pred rojstvom, med ali po njem. Njena osnovna značilnost je nezmožnost kontroliranja motoričnih funkcij v celoti. Predvsem sta oteženi kontrola mišic in koordinacija gibov. Odvisno od dela prizadetosti možganov, cerebralna paraliza vpliva na zategnjenost mišic (spastičnost), nehotne gibe, težave s premikanjem in mobilnostjo, težave s požiranjem in težave s samim govorom. V težjih oblikah se pojavijo težave z zaznavanjem, percepcijo, sluhom, govorom in vidom. Rizični faktorji so predvsem mati, ki je mlajša od dvajset ali starejša od štirideset let, dvojčki, otroci z nizko porodno težo in prezgodaj rojeni otroci, možni vzroki pa pomanjkanje kisika v možganih zarodka, virusne infekcije, nesreče, zloraba alkohola in drog v času nosečnosti, neskladnost Rh faktorjev in sama dedna zasnova. Pogostost cerebralne paralize je od dva do štiri primere na tisoč rojstev.

Prav zaradi prisotnosti cerebralne paralize v naši družbi in z namenom širjenja dobrih dejanj se ta teden v kavarni & lounge baru Nana odvija akcija, kjer se zbira denar za potrebne terapije.

»Znani v Nani je dobrodelna akcija, ki jo skupaj z Nano organiziramo Društvo študentov medicine Maribor in Študentska organizacija Alma Mater, s katero želimo polepšati življenje Anji, ki ima cerebralno paralizo in ji omogočiti nujno potrebne terapije,« razlaga Klara Hlade, predsednica Študentske organizacije Alma Mater Europaea

Od 26. novembra do 1. decembra bodo v omenjeni kavarni stregle znane osebnosti iz Maribora in Slovenije, ki bodo svoje honorarje, napitnine in celotni izkupiček namenile Anji, sami organizatorji pa bodo še dodatno prispevali z lastno donacijo.

»Veseli nas, da smo lahko del takšnega dogodka in da lahko s skupnimi močmi pomagamo Anji, ki nujno potrebuje terapije. Na pomoč je priskočilo ogromno znanih, kar nam pomeni ogromno, tako kot Anji,« pa pravijo v kavarni Nana.

V sredo, 28. novembra, bodo od 14. ure dalje Naninemu kolektivu priskočili na pomoč Marko Šuler, Maja Založnik, Beba Ščap, Maša Golob, Simon Šparavec in Vinja Sikošek. Do konca tedna pa se bo zvrstilo še veliko znanih oseb, ki vam bodo lahko v Nani postregli z odlično kavo ali izvrstnim kosilom, ki bi ga bilo škoda zamuditi!

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNeja REMS ARZENŠEK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Anja DOBNIK

Oceni članek

Hvala!

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button