Izobraževanje

Učenje: kako se spopasti z izpitnim obdobjem in maturo?

Izpitno obdobje se pričenja, matura pa je tudi že v polnem teku, z zadnjim maturitetnim testom 15. junija. Čeprav verjamemo, da si z učenjem začel že kar nekaj časa nazaj, so v uredništvo portala Mlad.si vseeno pripravili nekaj nasvetov za učenje, ki ti bodo prišli prav v tem času.

Privošči si 8 ur spanca in pij veliko vode

Kvalitetno spanje je zelo pomembno, saj obnovi sposobnost možganov za učenje in naredi prostor za nove spomine, poleg tega pa zavaruje že naučene informacije. Prav tako je za dobro delovanje možganov potrebna hidracija, zato ne pozabi na vodo.

Najprej si organiziraj svoj študijski prostor

Ne glede na to, ali se učiš v sobi, kabinetu, dnevni sobi … je pomembno, da si organiziraš svoj prostor. Pomembno je, da imaš dovolj prostora in svetlobe ter udoben stol. Prav tako je pomembno, da imaš v prostoru čim manj distrakcij. Na vsake toliko časa lahko tudi spremeniš sobo, pa tudi kraj, kjer se učiš – za spremembo lahko greš v knjižnico, na vrt, v park … Raziskave so namreč pokazale, da lahko menjava prostorov prispeva k boljšemu pomnjenju.

Preveri svoje predznanje

Preden začneš z učenjem, preveri koliko in katere snovi že obvladaš, tako boš lažje vedel_a katerim temam moraš posvetiti več pozornosti.

Vzemi si redne odmore

Učenje v nedogled brez rednih odmorov je lahko tudi kontra produktivno, zato je pomembno, da si vzameš odmor. V odmoru lahko kaj prigrizneš, če je lepo vreme, greš na krajši sprehod. Ne počuti se krivega_o, ker si zunaj in uživaš na soncu, namesto da bi visel_a nad učbeniki. Ne pozabi, da je vitamin D pomemben za zdrave možgane.

Vadi na starih testih

Stare pole mature iz prejšnjih let so dostopne na spletni strani Državnega izpitnega centra, kjer pod vsakim predmetom najdeš stare maturitetne pole vse do leta 2004.

Snov nekomu razloži naglas

Snov, ki se jo učiš, razloži prijateljem/staršem/sorodnikom, oziroma jih prosi, da ti postavijo kakšno vprašanje. To ti bo pomagalo pri ugotavljanju področij, kjer potrebuješ več dela.

Organiziraj študijsko skupino s prijatelji/sošolci

Dobite se skupaj s prijatelji oziroma sošolci, ki se učijo za isti predmet/izpit. Dobite se s prijatelji na študijski seji. Morda imaš vprašanja, na katera imajo odgovore in obratno. Dokler poskrbite, da za dogovorjen čas ostanete osredotočeni na učenje, je to lahko zelo učinkovit način učenja.

Aplikacije za vzdrževanje fokusa

Če imaš težavo z ohranjanjem fokusa, posebej kar se tiče uporabe telefona med učenjem, lahko poiščeš različne aplikacije za ohranjanje pozornosti.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button