Zdravje

UKC Maribor praznuje 220. obletnico ustanovitve

S slavnostno akademijo so obeležili 220. obletnico ustanovitve mariborske bolnišnice. Medtem ko je v svojem začetku imela le 24 postelj, danes v obliki sodobnega univerzitetnega kliničnega centra sprejme 450.000 bolnikov letno in zaposluje okoli 3000 ljudi.

Slavnostna akademija je potekala v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, slavnostni govornik pa je bil predsednik DZ Dejan Židan. Hkrati so se na prireditvi izjemnim posameznikom zahvalili z nagradami za življenjsko delo.

Začelo se je z majhnim poslopjem na Slomškovem trgu, danes pa je UKC Maribor pomembno medicinsko središče celotne regije.

Na začetku je bolnišnica delovala na Slomškovem trgu

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor so že dan prej odprli razstavo Mariborska bolnišnica skozi čas. Razstava prikazuje bogato zgodovino te ustanove. Ta sega v leto 1799, ko je mestni magistrat izdal okrožnico o ustanovitvi mestne bolnišnice v poslopju, kjer danes stoji Pošta na Slomškovem trgu.

Leta 1855 se je preselila na sedanjo lokacijo na Taboru. Mestne oblasti so namreč kupile vilo v Magdalenskem predmestju, kjer je začela bolnišnica delovati s 110 posteljami, saj se je v tistem času močno povečalo število prebivalcev mesta.

Skozi zgodovino je pridobivala nova poslopja in oddelke: leta 1976 je bila s pomočjo samoprispevkov zgrajena kirurška stolpnica, leta 1987 se je na območje bolnišnice preselila tudi pediatrija, oddelek za psihiatrijo na drugi strani železniških tirov je bil odprt leta 2005.

Deset let kasneje so odprli nov urgentni center ter oddelek za onkologijo, medtem ko naj bi se oddelek za pljučne bolezni preselil s Slivniškega Pohorja prihodnje leto.

Ob ustanovitvi medicinske fakultete sprememba imena v UKC

Vzporedno je tekel tudi strokovni razvoj in leta 2007 je Splošna bolnišnica Maribor postala Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. To je bilo tesno povezano z ustanovitvijo druge medicinske fakultete v Sloveniji.

S tem je celotna regija pridobila širok dostop do sodobnih medicinskih postopkov. “Zdravljenje v tem sodobnem medicinskem središču danes v ničemer ne zaostaja za podobnimi ustanovami po svetu,” je v prispevku za posebno izdajo glasila Naša bolnišnica zapisal direktor UKC Maribor Vojko Flis.

V 220 letih je bolnišnica, tako kot medicina nasploh, naredila velik preskok. Strokovni direktor Matjaž Vogrin napoveduje, da bo medicina v naslednjih 50 letih napredovala še bolj, kot je od pradavnine do danes. Tudi v UKC Maribor.

 

 STA
See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons
ikona snemalec UKC Maribor Youtube

Sorodni članki

Back to top button