Okolje

V Betnavskem gozdu posadili medovita drevesa

Posadili drevesa in opozorili na pomen čebel za preživetje človeka

10. aprila 2019, je v Betnavskem gozdu v Mariboru potekala akcija sadnje medovitih dreves, ki so se je udeležili številni prostovoljci. Akcijo je omogočila družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki v imenu Republike Slovenije upravlja z Betnavskim gozdom.

Akcija predstavlja začetek širše izobraževalno – motivacijske kampanje SEM SPREMEMBA, katere namen je osveščati o izjemnem pomenu čebel za preživetje človeka.

Pobudo za izvedbo sadnje medovitih dreves v Betnavskem gozdu je dala družba SiDG, ki je lani v tem gozdu na pobudo tukajšnjih krajanov postavila več parkovnih klopi. Betnavski gozd je od danes dalje bogatejši še za drevesa bele lipe, velikolistne lipe, navadne lipe, češnje, pravega kostanja, ostrolistega javorja in jerebike. Krajani, čebelarji in dijaki Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor so posadili štirideset medovitih dreves, ki bodo dobra paša vedno bolj ogroženim čebelam.

Betnavski gozd - po poti

»Ena izmed vlog gozda je tudi, da nudi pašo čebelam, kar lahko izboljšamo z drevesnimi vrstami, ki cvetijo. SiDG se tega zaveda, zato smo se tudi pridružili kampanji SEM SPREMEMBA. Sicer pa že ves čas spodbujamo vnašanje medovitih drevesnih vrst v gozdne sestoje. V letošnjem letu imamo tako v načrtu v državnih gozdovih posaditi več kot 20.000 medovitih dreves,« je ob akciji v Betnavskem gozdu izpostavil Zlatko Ficko, direktor SiDG.

Kampanja SEM SPREMEMBA želi spodbuditi vsakega posameznika, podjetje in ustanovo, da v okviru svojih možnosti zasadi vsaj eno medovito seme za medovito eno cvetico. Vsak cvet pomeni hrano za čebele, pa četudi je to »zgolj« cvet v lončku na balkonski terasi. Temu pozivu Čebelarske zveze društev Maribor se priključuje tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je častni pokrovitelj kampanje SEM SPREMEMBA.

Kampanji lahko sledite

 

PRPLUS
PRPLUS

Sorodni članki

Back to top button