Potovanje

V izdihljajih poletja: Črna Gora (II. del)

Na poti proti Črni Gori smo se prejšnjikrat ustavili še pri naših južnih sosedih. Obiskali smo majhno obmorsko mestece Skradin in velikana hrvaške obale - Dubrovnik. Danes pa je čas, da se posvetimo in raziščemo biser Balkana - Črno Goro.

Črna Gora. Majhna, gorata država na Balkanu. Meji na Srbijo, Kosovo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Albanijo, na jugozahodu pa se ob državi razprostira Jadransko morje. S soncem obsijana dežela, ki je svoje ime dobila po senčnih (črnih) gorah. Na 293 kilometrih obale se razprostira 117 plaž. Črnogorci pa sproščeni, počasni in ležerni. Vse kaže, kot nalašč za zadnji poletno-jesenski, morsko obarvan road trip.

Kam? Kotor!

Ugotavljali smo že, da si je Črna Gora v zadnjih letih pridobila status prestolnice žuranja. Če te to nekoliko prestraši in odvrne od tega, da bi se odpravil na road trip v omenjeno državo, te naj potolažim. Ni nujno, da se odpraviš v najbolj znane epicentre zabave. Če ti je bližje zgodovina, lepe plaže, čudovito mestno jedro in mir, ti za končno in glavno destinacijo potovanja priporočam zgodovinsko črnogorsko mestece Kotor. 

Gre za staro sredozemsko pristanišče, ki ga obdajajo utrdbe zgrajene v beneškem obdobju. Mesta se je prijel vzdevek najjužnejši fjord v Evropi. In če Kotor obdajajo senčne gore in hribi nam lahko ozka dolina, ki jo napaja morje hitro vzbudi čudovit občutek, da se namakaš v kakšnem ogromnem evropskem jezeru. Ta občutek pa lahko hitro prekinejo ogromne jahte in križarke, ki v zaliv priplujejo ob spremstvu neštetih manjših čolničkov, ki turiste razvažajo po najbolj turističnih točkah Kotorja.

Najlepše je ležanje na plaži

Če ti je po dolgi poti le do tega, da bi nekaj dni brezskrbno poležaval na plaži, ti ne moremo zameriti. Plaža se v Kotorju razprostira praktično po celotni dolžini mesta. Brez skrbi lahko tako izbereš tisti kotiček, ki ti najbolj odgovarja. Morje je kljub neštetim ladjam izjemno čisto, bistro in mirno. Edini problemček, ki se lahko pojavi pri poležavanju na plaži, je iskanje sence.

Črnogorsko sonce je lahko izjemno varljivo. Temperature se tudi v septembrskih mesecih povzpnejo nad 30 stopinj Celzija. In tudi, če je ležanje na plaži ob prijetni jesenski sapici nič kaj vročično, te sonce lahko hitro zahrbtno poboža. Zato naj bo tvoja najboljša prijateljica sončna krema. Tudi, če se ti zdi, da je sonce sramežljivo.

Ležerno poležavanje na plaži je lahko prva črnogorska aktivnost, ki se je lotiš.

Črna Gora, Kotor, road trip, poletje
Čisto nič ti ne zamerimo, če boš svoje dopustovanje v Kotorju preležal na plaži.

Igrajmo se turiste

Če se ti zdi, da je Kotor majhno in turistično nezanimivo mestece, se krepko motiš. Če ti ni zgolj do poležavanja na plaži, mesto ponuja nemalo turističnih aktivnosti. Potrebno je le malo pretehtati med različnimi lokalnimi ponudniki, ki ti isto stvar lahko ponudijo za precej različno ceno.

1. Sprehod po starem mestnem jedru

Prva stvar, ki je povsem zastonj in je lahko osupljivo turistično doživetje, je sprehod po starem mestnem jedru. V mesto vstopiš skozi mestno obzidje, nato pa te neštete ozke uličice vodijo po zgodovinsko obarvanem jedru. V ulicah se najde ogromno lokalnih ponudnikov črnogorskih dobrot. Najbolj znani so po olivnem olju in lokalnih vinih. Oboje lahko predstavlja odličen in okusen spominek za v domačo kuhinjo.

2. Vzpon na kotorsko obzidje

Če se ti tudi na dopustu zahoče nekaj športne aktivnosti, ti Kotor ponuja tudi to. Za popoldansko športno aktivnost si lahko izbereš vzpon na Kotorsko obzidje. Iz centra mesta se lahko podaš na vzpon po 1300 stopnicah po utrdbenem sistemu, ki je včasih ščitil Kotor. Pripravljenih moraš imeti le 8 evrov za vstopnino in precejšnje zaloge vode, ki ti na vzponu zagotovo ne bodo odveč. Na pot se lahko odpraviš po dveh poteh, priporočeno pa je, da se odpraviš po stopnicah, ki predstavljajo lažjo pot do vrha. Premišljeno izberi še del dneva, da do vrha ne boš sopihal po največji vročini, saj pretirane sence po poti žal ni.

In če boš na poti preklinjal sleherno stopnico, bo na vrhu poplačana vsaka kapljica potu. Razgled ti ponuja fantastičen panoramski razgled na mesto, sprehodiš pa se lahko tudi po ruševinah obzidja, ki so, mimogrede, zelo fotogenična. Obljubim, da bo to odlično investiranih 8 evrov.

Črna Gora, road trip, poletje, Kotor
Če se pot do vrha zdi peklenska, je na vrhu z razgledom poplačana vsaka kapljica potu!

3. Vožnja z ladjico

Ljudje smo izredno inovativni, kar se tiče prodaje turizma v svoji državi. In tudi Črna Gora nič ne zaostaja. Če se boš sprehodil po dolžini mesta, boš zagotovo srečal vsaj 10 ponudnikov, ki ti bodo ponudili isto stvar – vožnjo z ladjico in ogled največjih znamenitosti Kotorja. Izbiraš lahko med več opcijami, vse ti ponujajo približno podobno doživetje, seveda pa je vse odvisno od tvojih interesov in želja.

Izbiraš lahko med enourno vožnjo, pa vse tja do triurne vožnje, izbereš lahko celo privatno doživetje, sicer pa ti na poti družbo delajo še turisti iz drugih držav. Tudi cena je odvisna od tega, kar izbereš. Vožnja z ladjico je lahko precej adrenalinska (če je morje razburkano), hkrati pa tudi zelo sproščujoča in zabavna, sploh, ko si mesto ogledaš z morske perspektive. Seveda pa si pogledaš tudi vse tiste kotičke, ki so dostopne le z morja. Popeljejo te vse do cerkvice, ki rahlo spominja na naš Bled (Lady of the Rock), dovolijo ti plavati v kristalno čisti vodi sredi odprtega morja, popeljejo te celo v tunele sredi morja, ki so jih v času druge svetovne vojne uporabljali za skrivanje svojih podmornic. Izkušnja, ki jo je vsekakor vredno izkusiti.

Črna Gora, road trip, poletje, Kotor
Vožnja z ladjico je lahko adrenalinsko, zabavno in sproščujoče doživetje.

Črna Gora je torej pravi biserček Balkana. In če si pripravljen na nekoliko več raziskovanja je lahko mestece Kotor točno tisto, kar potrebuješ za popoln oddih na road tripu. Ponuja odmor, ki ga potrebuješ od vsakodnevnega hitenja, ponuja športne aktivnosti, ki so ravno pravšnje za miganje na dopustu. Ob vsem tem pa te lahko razvaja še z odlično lokalno hrano in vsem, kar pritiče zraven, da da upraviči popolno poletno-jesensko destinacijo.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button