Glasba

V neposredno bližino Slovenije prvič prihaja Grace Jones

V hrvaški prestolnici bo 4. julija prvič nastopila ena od najvplivnejših žensk v popularni glasbi Grace Jones. Pevka, avtorica, igralka in nekdanja manekenka jamajškega rodu se bo na koncertu na prostem, ki bo potekal na stadionu Šalata, sprehodila skozi štiri desetletja trajajočo glasbeno kariero. Vstopnice bodo v prodaji od srede.

Grace Jones je kariero v popkulturi začela v 70. letih kot manekenka ter muza številnim fotografom in modnim oblikovalcem, ki jih je navduševala s svojim androgenim videzom.

Na globalni glasbeni sceni je Grace Jones zaslovela v začetku 80. letih minulega stoletja z nalezljivo kombinacijo funka, disca in reggeaja. Znana je po albumih, kot sta Warm Leatherette in Nightclubbing, ter singlih Private Life, Pull Up to the Bumper, I’ve Seen That Face Before in Slave to the Rhythm, s katerimi je osvajala glasbene lestvice.

Glasbeno kariero je v 80. letih pospremila še z igralsko ter med drugim nastopila v filmskih klasikah Konan barbar, Vamp in Od Tarče do smrti.

Grace Jones za eno najvplivnejših žensk v popularni glasbi. Glasbena televizija VH1 jo je uvrstila na seznam 100 najpomembnejših žensk v rock’n’rollu, Billboard pa med 40 največjih imen klubske kulture.

Številni glasbeniki in umetniki jo danes navajajo kot vzornico, med njimi Lady Gaga, Rihanna, Lorde, Roisin Murphy in Nile Rodgers. Britanska režiserka Sophie Fiennes, sicer sestra igralcev Ralpha in Josepha Fiennesa, je o njej posnela dokumentarni film Grace Jones: Bloodlight in Bami, sama pa je napisala tudi ironično poimenovano knjigo spominov I’ll Never Write My Memoirs (Nikoli ne bom napisala svojih spominov).

Na glasbeno sceno se je vrnila leta 2008 z odmevnim albumom Hurricane.

STA
Commons Wikimedia

Sorodni članki

Back to top button