NoviceŠport

V prometni nesreči umrl aktualni svetovni prvak v maratonu, 24-letni Kiptum

Svetovni rekorder v maratonu, Kenijec Kelvin Kiptum, je v nedeljo umrl v prometni nesreči v domovini, poročajo tiskovne agencije, med njimi nemška dpa in francoska AFP. Star je bil 24 let.

Umrl tudi njegov trener

Kiptum in njegov trener Gervais Hakizimana sta bila v avtomobilu, ki je pozno zvečer po lokalnem času zapeljal s ceste na goratem jugovzhodnem delu Kenije, kjer priprave opravljajo mnogi svetovno znani tekači. Oba sta v nesreči umrla.

“S pretresenostjo in globoko žalostjo smo prejeli novico o smrti Kelvina Kiptuma in njegovega trenerja Gervaisa Hakizimano,” je v izjavi za javnost zapisal predsednik mednarodne atletske zveze Svetovne atletike Sebastian Coe.

Po informacijah lokalnih medijev naj bi Kiptum izgubil oblast nad vozilom, ki je zadelo ob drevo. V avtu je po lokalnih virih bila še ena sopotnica, ki je nesrečo preživela, a jo zaradi hudih poškodb zdravijo v bolnišnici.

Poskušal postati prvi človek, ki bi maraton tekel pod dvema urama

Kiptum je 8. oktobra lani na maratonu v Chicagu postavil svetovni rekord s časom dve uri in 35 sekund. Z dosežkom je za 34 sekund izboljšal prejšnji rekord, ki ga je septembra 2022 postavil njegov rojak Eliud Kipchoge v Berlinu.

Tekač, ki je veljal za enega najbolj obetavnih tekmovalcev na dolge proge, je skušal še letos postati prvi človek s časom pod dvema urama na uradno priznanem maratonu. Prvič naj bi ta mejnik skušal doseči že aprila v Rotterdamu.

Doslej je maratonsko razdaljo v manj kot dveh urah uspelo preteči zgolj Kipchogeju, a to na posebej prirejenem dogodku, ki ni štel za svetovni rekord.

Po tragični smrti enega glavnih favoritov za naslov na olimpijskem maratonu poleti v Parizu, za katerim so ostali užaloščena vdova in dva otroka, se vrstijo številni pokloni in izrazi sožalja.

Slike, ki so jih objavili kenijski mediji, prikazujejo njegov avto, razbito vetrobransko steklo in premaknjeno streho vozila zaradi trka.

Nenadna smrt je pretresla svet

Kiptum je pustil neizbrisen pečat v svetu maratonov, ne le z zmago oktobra lani v Chicagu, temveč tudi z zmagama na maratonih v Valencii leta 2022 in lani v Londonu.

Kenijski predsednik William Ruto se je danes v sporočilu, objavljenem na družbenem omrežju X, poklonil spominu na “izrednega športnika, ki je pustil izjemen pečat” v športu. “Kiptum je bil naša prihodnost,” je dejal.

Nenadna smrt je pretresla svet atletike. Kenijska zvezdnica Faith Kipyegon, večkratna svetovna in olimpijska prvakinja, ki je lani podrla svetovna rekorda na 1500 m in 5000 m, je brez besed izrazila svojo žalost in na svojem računu X objavila tri jokajoče čustvenčke in kenijsko zastavo.

“Kiptum je bil ena najbolj vznemirljivih osebnosti, ki so se pojavile v cestnem teku v zadnjih letih,” je mednarodna atletska zveza zapisala v izjavi.

“V obdobju pred olimpijskimi igrami žalujemo za prezgodnjim odhodom obetavnega talenta,” je izjavil predsednik kenijskega nacionalnega olimpijskega komiteja, tudi sam nekdanji maratonec, Paul Tergat, medtem ko je dvakratni olimpijski prvak na 800 m (2012, 2016) Kenijec David Rudisha v sporočilu na omrežju X obžaloval “veliko izgubo”.

Kiptum je izgubil življenje nedaleč od svojih trening poti in svoje rojstne vasi Chepkorio, približno 40 kilometrov od Eldoreta, meke kenijskega teka.

Treniral ga je Ruandec Gervais Hakizimana, ki je Kiptuma prvič srečal leta 2013, ko je kot najstnik pasel svojo čredo koz. Sedem let po njunem prvem srečanju je leta 2020 postal njegov stalni trener.

STA
Facebook Kelvin Kiptum

Sorodni članki

Back to top button