KulturaZabava

Vid Valič s Seksom po slovensko napolnil dvorano na Štuku

Dvorana na Štuku je bila ponovno polna, tokrat zahvaljujoč Vidu Valiču, ki je študente zabaval z dobro uro in pol dolgo predstavo Seks po slovensko. Z avtorsko komedijo je skozi hudomušno opisovanje spolnega življenja Slovencev poskrbel za salve smeha, ki smo jih po napornem izpitnem obdobju potrebovali vsi navzoči študenti.

Že nekaj dni pred nastopom razprodan Štuk je povedal predvsem eno: študenti po izpitnem obdobju nujno potrebujemo oddih. In kako se lažje sprostiti kot na Četrtkovem večeru kulture? Tokratni stand up je bil prvi v seriji novih kulturnih dogodkov, mnogim komikom sicer že dobro znano prizorišče, pa je zdaj oplemenitilo še eno izmed večjih imen slovenske komične scene. Nastopil je komik, igralec in televizijski voditelj Vid Valič.

Valič je predstavil avtorsko komedijo Seks po slovensko, v kateri se je lotil spolnega življenja Slovencev. Obdelal je najbolj priljubljene položaje, pogostost spolnih odnosov, vplive seksualne energije, preference po slovenskih regijah in še in še. Več kot pol ure pred samim začetkom so obiskovalci že vdano čakali na odprtje dvorane in jo malce kasneje docela zapolnili. Težko je opredeliti, kdo od naših komikov je najboljši, a o priljubljenosti je velik kazalnik dejstvo, da so ljudje pripravljeni celoten nastop poslušati kar stoje ali sede na tleh.

Seks po slovensko, Štuk, četrtkovi večeri kulture, komedija, stand up, ŠOUM, Oddelek za interesne dejavnosti študentov, Slovenci, seks,četrtkov večer kulture
S komedijo Seks po slovensko je Valič začel nastopati septembra, s predstavami pa nadaljuje v prihodnjih mesecih.

Vseskozi predstavo je Valič pojasnjeval, zakaj je za temo svojih nastopov izbral prav seks po slovensko. Zelo obširno je predstavil, kako širok pojem je seks in dojemanje seksa pri nas. S tem, ko se staramo, se dojemanje seksa in razmišljanje o njem nenehno spreminjata. Od prvih pričakovanj in erotičnih fantazij o privlačni zdravnici na šolskem sistematskem pregledu in prvem “otipavanju” sošolk, pa vse do kasnejših let, ob katerih se naučimo marsikaj, a hkrati ohranjamo prvotne nazore.

Korošice vzor: “da bi bile druge Slovenke take …”

Čeprav je Slovenija mala, se po delih države razlikujemo tudi po tem, kako, koliko in kdaj najraje seksamo. “Ne lahke, ampak odločne” Korošice glede teh faktorjev niso preveč občutljive, v Pomurju, kjer so glede seksa prav tako zelo strastni, pa pri iskanju željnih samcev in samic pomagajo že same geografske danosti. Kdo ne bi našel ustreznega snubca, ko ti ravna pokrajina omogoča pogled tako daleč?

“Vrtnarjenje pri zadnjih vratih”

Od regionalnih razlik do priljubljenosti položajev, kjer Slovenci nismo preveč izvirni. Moška najljubša “ona zgoraj” in ženska najljubša “on zgoraj” namigujeta na lenobo naroda, ki je Valič ne podpira. Ob tem je predlagal nekaj zanimivejših položajev (duh in zvezda) pa tudi nekaj bolj izvirnih poimenovanj že obstoječih.

Prazniki, intimne frizure in fetiši

Sledila je pripoved o tem, kako je bila nekoč Velika poganski praznik orgij (danes je situacija nekoliko drugačna, saj jajca kuhamo in ne praznimo), spremenile so se tudi intimne frizure, moški pa ostajajo neizprosni lovci s poslanstvom nadaljevanja človeške vrste.

Seks po slovensko, Štuk, četrtkovi večeri kulture, komedija, stand up, ŠOUM, Oddelek za interesne dejavnosti študentov, seks | Študenti so do zadnjega kotička napolnili dvorano na Štuku.
Seks po slovensko, Štuk, četrtkovi večeri kulture, komedija, stand up, ŠOUM, Oddelek za interesne dejavnosti študentov, seks | Ob začetku in koncu predstave sta jih pozdravila Tevž in Sebastjan iz Oddelka za interesne dejavnosti študentov.

  Ob opozarjanju na to, da ne smemo soditi po sebi, niti ne obsojati stvari, ki jih počnejo drugi (naj da v usta vsak to, kar mu paše), je Valič opozoril še na spornost obsojanja “drugače” usmerjenih. Naj vsak gleda, kar želi, nekaterim so nadležni geji, drugim Jehovove priče, pa nobenih izmed njih ne rabimo obsojati.

  V tej fazi je bila dvorana že dodobra nasmejana in razgibana – Vid Valič v debate ni pozabil vključiti niti gledalcev. Sledil je še opis tipov orgazmov in predlog, da material iz predstave obiskovalci doma kasneje uporabijo za predigro.

  ŠOUM obljublja še več kulture (in zabave)

  Četrtkov večer kulture je za študente organizirala Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), natančneje Oddelek za interesne dejavnosti študentov. Tevž in Sebastjan iz oddelka sta ob pričetku in koncu večera pozdravila obiskovalce in jih hkrati povabila na drugi Četrtkov večer kulture, ki bo 26. marca. Na prvem smo tako s smehom napolnili baterije, ki jih potrebujemo za poletni semester, in se nasmejanih obrazov počasi razšli.

   

  Sara VOCOVNIK
  Sara VOCOVNIK

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button