Bivanje

Višje cene študentskih domov: v Mariboru je povprečje 112 evrov

Naraščajoče cene energentov vplivajo tudi na študentsko populacijo. Za stanovalce mariborskih študentskih domov so se stanarine od maja povišale za 11 odstotkov, v ljubljanskih študentskih domovih pa so od junija višje za šest odstotkov. Na Primorskem dviga stanarin do konca študijskega leta ne načrtujejo. To naj bi se zgodilo s 1. oktobrom.

Cene stanarin v ŠDUM višje za 11 odstotkov

V mariborskih študentskih domovih, ki razpolagajo z 2663 ležišči, so cene storitev zaradi dražitve energentov že s 1. majem zvišali za 11 odstotkov. Upravni odbor mariborske univerze je ob tem dodal določilo, da se cene stanarin, parkirnin in ostalih storitev študentskih domov v tem letu ne uskladijo z letno stopnjo inflacije.

“Povprečna cena stanarine se je od 1. maja s 100,90 evra povišala na 112 evrov. Do takrat so se namreč povišali stroški na enoto za porabljeno vodo in komunalne storitve za okoli 20 odstotkov, za električno energijo pa kar za trikrat v primerjavi s petletnim povprečjem. Od takrat pa do danes so se stroški električne energije še dodatno povišali za osem odstotkov,” so pojasnili na mariborski univerzi.

Ob tem so izpostavili, da je pri njih v ceno stanarine poleg ležišča vključena tudi brezplačna neomejena uporaba fitnes centrov v vsakem naselju, zunanjega fitnesa za športno rekreacijo in telovadnice ter kopališča Pristan.

Kaj pa na Primorskem in v Ljubljani?

V Študentskem domu Ljubljana so zaradi povišanja cen energentov in drugih okoliščin s 1. junijem bili prisiljeni dvigniti stanarine za slabih šest odstotkov. Povprečna cena bivanja v domu zdaj znaša 77,25 evra na mesec, prej 72,08 evra, je za STA povedal Igor Brlek, v domu zadolžen za odnose z javnostmi. Ob tem se cene subvencionirane stanarine gibljejo med 61,23 in 108,89 evra.

Na Primorskem dviga stanarin do konca študijskega leta ne načrtujejo. Cene bodo prilagodili s prihodnjim študijskim letom, torej 1. oktobra 2022. V treh študentskih domovih na Primorskem je na voljo 380 postelj, povprečna cena bivanja s subvencionirano stanarino v domu je 110 evrov, brez subvencije pa okoli 140 evrov.

Subvencije za bivanje so že 5 let nespremenjene

Kljub vse višjim stroškom vrednost subvencija za bivanje v študentskem domu že pet let ostaja nespremenjena.

Glede na to so uprave ljubljanskih, mariborskih in primorskih študentskih domov skupaj s študentskimi sveti stanovalcev vseh treh zavodov in Študentsko organizacijo Slovenije na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovile poziv k zvišanju subvencije.

Še vedno višina subvencije v študijskem letu 2022/2023 v javnih dijaških, dijaško in študentskih domovih namreč znaša 21,50 evra. To predstavlja 21,03 odstotka povprečne mesečne cene bivanja v 2021/22. V zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa ta znaša 32 evrov, kar je 31,30 odstotka povprečne mesečne cene bivanja v tem študijskem letu.

Z ministrstva so odgovorili, da je višina subvencije odvisna predvsem od povprečne letne cene bivanja v preteklem študijskem letu v javnih študentskih domovih. Pri tem se upošteva, da znaša subvencija najmanj 20 odstotkov povprečne mesečne cene bivanja.

Prošnje za sprejem od 1. julija dalje

Letos je razpisanih 12.149 mest za subvencionirano bivanje, in sicer 4685 mest za sprejem in 7464 za podaljšanje bivanja, ter 49 mest za študente s priznano mednarodno zaščito in študente s priznano začasno zaščito.

Študenti lahko prošnjo za sprejem oddajo od 1. julija na spletnem portalu eVŠ. Na prvo prednostno listo bodo uvrščeni tisti, ki bodo vlogo oddali do 16. avgusta. Tudi študenti, ki želijo podaljšati bivanje v študentskih domovih ali pri zasebnikih, morajo vlogo oddati prek istega portala od 1. julija do najkasneje 16. avgusta.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button