Novice

Vremensko dogajanje se je umirilo

Vremensko dogajanje ob fronti, ki je v torek k nam prinesla občutno ohladitev, sneženje in močan veter, se je ponoči umirilo. Največ padavin je padlo na Gorenjskem, na Kredarici je 40 centimetrov novega snega. Gasilci in druge službe so odstranili 51 podrtih dreves in črpali vodo iz objektov. Zabeležen je bil rekordni padec temperature pri nas

Izrazita hladna fronta je v torek najprej zajela severovzhod države, kjer je že dopoldne začelo deževati, ponekod je padala sodra. Padavine so se nato čez dan razširile nad vso državo. Meja sneženja se je začela naglo spuščati in se je ob izraziti ohladitvi spustila tudi pod 500 metrov nadmorske višine. Sneg je tako padal na višjih in nižjih predelih Gorenjske, Štajerske in Koroške, med drugim je snežilo tudi v Ljubljani in na Notranjskem.

Največja količina padavin je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) padla na Gorenjskem ter v delih Koroške in Štajerske. Na Kredarici je v torek čez dan zapadlo 40 centimetrov novega snega, snežna odeja pa je tam debela tri metre. Za severozahod države je za danes in v četrtek izdano rumeno vremensko opozorilo zaradi znatne nevarnosti proženja snežnih plazov. 

Arso je v torek zvečer sporočil, da je prehod hladne fronte prinesel tudi slovenski rekord v padcu temperature v zaporednih dneh ob 15. uri. Torkovo popoldne je bilo ponekod tudi za več kot 25 stopinj Celzija hladnejše od ponedeljkovega, največjo razliko, to je 26,2 stopinje Celzija, pa so izmerili v Podčetrtku, kjer je temperatura s ponedeljkovih 27,2 v torek ob 15. uri padla na eno stopinjo Celzija.

Danes bo po napovedih vremenoslovcev sprva pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo megla. Čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature pa bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija.

V četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, v petek pa bo delno jasno s hladnim jutrom, zjutraj bo možna kratkotrajna megla, na izpostavljenih legah pa slana.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button