Šport

Za 100. nogometno SP kandidaturo prijavile tudi južnoameriške države

Štiri južnoameriške države so oddale skupno kandidaturo za organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva 2030. Pod projekt z nazivom Juntos 2030 (Skupaj 2030) so se prijavile Argentina, Urugvaj, Čile in Paragvaj.

Kandidaturo so omenjene države predstavile na stadionu Centenario v Montevideu, na katerem je bil 1930 odigran prvi finale svetovnih prvenstev. Urugvaj je tedaj premagal Argentino s 4:2.

“To ni projekt vlad držav, temveč so sanje celotnega kontinenta. Veliko bo še svetovnih prvenstev, le na enem pa bomo obeležilo stoto obletnico,” je ob tem dejal predsednik južnoameriške nogometne zveze (Conmebol) Alejandro Dominguez.

Kandidaturo bodo države Mednarodni nogometni zvezi predstavile maja 2023, Fifa pa bo odločitev sprejela 2024.

Skupno kandidaturo sta zaenkrat napovedali Španija in Portugalska, prvenstva si želi tudi Maroko, medtem ko sta Združeno kraljestvo in Irska letos februarja odstopila od zamisli. O skupni organizaciji SP 2030 še razmišljajo Izrael, Združeni arabski emirati in Bahrajn.

Na SP 2030 bo sodelovalo 48 ekip, skupno pa bo odigranih približno 80 tekem. Na letošnjem prvenstvu v Katarju bo nastopilo 32 moštev, odigranih pa bo 64 tekem.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button