Kulsko

Zdravje Martinu …

… meni pa vino.

Slovenski vinarji in vinogradniki imajo po nekaj bolj skromnih letinah po koncu letošnjih opravil v vinogradih in kleteh precej razlogov za veselo praznovanje martinovega. Vse bolj se tudi dviguje kultura med Slovenci, ki znajo ceniti kakovostno vino.

Vinarji imajo po dobri letini razlog za veselo martinovo.

Letošnja letina je boljša od povprečja zadnjih petih, če ne celo sedmih let, še vedno pa je ena tistih, ki jo količinsko ocenjujemo za normalno. Čeprav so bila zlasti zadnja tri leta izrazito slabša, za nekatere vinarje tudi to ni bilo slabo, poudarja, saj so se na ta način znebili zalog.

Kultura pitja vina v Sloveniji je sicer po besedah poznavalcev najbolj milo rečeno primerna, nekoč splošno mnenje, da smo Slovenci nekulturni pivci vina, pa že dolgo ne drži več.

Ponudba vina se namreč ni izboljšala le v gostinstvu, kjer vedo, kaj so primerni kozarci, primerna temperatura, vedo, da se ob vinu postreže tudi voda in prigrizki, pač pa tudi v trgovinah, kjer je delitev vin urejena po skrbnejši logiki, ki kupcu omogoča lažjo orientacijo in več podatkov.

V Sloveniji namreč z vinom upravljamo bolj romantično, v vinsko najrazvitejših državah pa romantiko vgradijo v vinsko ekonomijo, kar prinese še več zadovoljstva.

Množična martinovanja, kjer se še vedno v glavnem gre na količino prodanega vina, se mu vseeno ne zdijo slaba promocija vina, veseli pa ga, da se ponudba v tem prazničnem času zadnja leta precej širi. Ob navadnih veselicah, kjer se pije in je, se dogajajo tudi številna manjša martinovanja za različne ciljne publike, ki vključujejo vinske vsebine in seznanjanje z vinsko kulturo.

Pa ti, že veš, kje boš martinoval? Naj ti pomagamo. Na Štuku se nam pridruži v ponedeljek, 12. novembra, na Drinkologiji ter torek, 13. novembra, na Študentskem martinovanju. ŠOUM pripravlja super zabavo, ki je definitivno ne smeš zamuditi.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA, Dostop.si
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button