Tehnologija

25. obletnico praznuje spletna domena google.com

15. septembra 1997 sta ameriška študenta računalništva Larry Page in Sergey Brin registrirala spletno domeno google.com, ki je kasneje postala domena najobsežnejšega spletnega iskalnika na svetu, kažejo podatki ameriške organizacije za regulacijo imen spletnih domen ICANN.

Kljub temu, da domena google.com danes praznuje 25 let, pa Brin in Page spletne strani google nista postavila še približno leto dni. Takrat sta tudi ustanovila istoimensko podjetje s sedežem v Kaliforniji.

Google je danes eno izmed največjih tehnoloških podjetij na svetu in razvija mnoge informacijske in tehnološke rešitve. Med produkti Googla so med drugim elektronska pošta Gmail, spletni brskalnik Chrome, oblačne storitve Drive, platforma za deljenje video vsebin Youtube in operacijski sistem za mobilne naprave Android.

Ime je sicer napačen zapis imena matematičnega števila gugol (angleško googol), ki je enako 10 na 100 in ga zapišemo s števko 1, ki ji sledi 100 ničel

Simbolika števila gugol pa se ne konča pri imenu google. Kompleks stavb, v katerih ima sedež vodstvo podjetja, imenujejo Googleplex, kar je znova igra na ime velikega števila, ki je enako 10 na gugol in ga v slovenščini imenujemo gugolpleks.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button