Tehnologija

Kljub pritožbi mora Google plačati rekordnih 4,1 milijarde evrov kazni

Splošno Sodišče EU v Luksemburgu je potrdilo ugotovitve Evropske komisije, ki je leta 2018 zaradi kršenja konkurence spletnemu velikanu Google izrekla rekordno kazen. Kazen zaradi zlorabe prevladujočega položaja pri operacijskem sistemu Android je Googlu sodišče sicer nekoliko znižalo na 4,1 milijarde evrov, a ostaja najvišja izrečena doslej.

Google je želel utrditi svoj brskalnik in je kršil konkurenco

Drugostopenjsko Sodišče EU v Luksemburgu je v izjavi zapisalo, da je Google zato, da bi utrdil svoj brskalnik, vpeljal nezakonite omejitve za proizvajalce mobilnih naprav, ki so koristili njegov operacijski sistem Android. Ob tem pa je sodišče glede na preučitev trajanja kršitve znižalo kazen, ki jo je naložila komisija, s 4,34 na 4,125 milijarde evrov. Ne glede na to kazen Googlu na ravni EU ostaja rekordno visoka.

Rekordno kazen je Googlu leta 2018 naložila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki je bila prepričana, da je podjetje potrošnike prikrajšalo za prednosti, ki jih prinaša učinkovita konkurenca. Evropska komisija je odločitev sprejela po triletni preiskavi.

Google se je pritožil na sodišče v Luksemburgu, a ni uspel. Trdil je namreč, da odločitev komisije zanemarja dejstvo, da telefoni z Androidom tekmujejo z Applovimi pametnimi telefoni, ki imajo svoj operacijski sistem z vgrajenimi aplikacijami. V ameriškem tehnološkem podjetju Apple dajejo jasno prednost lastnim storitvam, kot je Safari na iphonih, so opozarjali.

“Razočarani smo, da sodišče ni v celoti zavrglo odločitve EU,” so se danes odzvali v Googlu. “Android je ustvaril več izbire za vse, ne manj, in podpira na tisoče uspešnih podjetij po vsem svetu,” so navedli.

To pa ni edina kazen za Google s strani EU

Medtem pa so zadovoljni v industrijski skupini FairSearch, zaradi katere se je preiskava zoper Google v EU leta 2013 sploh začela. Google zdaj ne bo več mogel vsiljevati svoje volje proizvajalcem telefonov, je dejal odvetnik skupine Thomas Vinje.

Odločitev sodišča v Luksemburgu še ne pomeni nujno konca zgodbe. Obe strani se namreč lahko pritožita še na najvišje sodišče v uniji, Sodišče EU (ECJ), ki bi lahko tako imelo zadnjo besedo o višini kazni.

Evropska komisija je sicer pod Vestagerjevo zoper Google ukrepala v treh odmevnih primerih. Naložila mu je tudi 2,4 milijarde evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu s tem, da je dajal nezakonito prednost svoji storitvi primerjave cen, ter 1,49 milijarde evrov kazni zaradi omejevanja tekmecev pri posredovanju spletnih oglasov v okviru programa AdSense.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button