Zdravje

Ali si fitfluencerji zaslužijo tvoje zaupanje? Kako prepoznati rdeče zastavice

V zadnjem času je mogoče zaslediti porast fitfluencerjev po družbenih omrežjih, a to še ne pomeni, da so pri svojem delu vsi verodostojni. Preveri, kje ležijo rdeče zastave fitfluencer kulture.

Če si kaj aktiven na družbenih omrežjih, si gotovo opazil porast vrste influencerjev, ki se usmerja predvsem v fitnes in telovadbo – z drugimi besedami, fitfluencerji. Ampak, s porastom števila fitfluencerjev raste tudi število takšnih, ki počnejo marsikaj samo za všečke in oglede brez ozira na dejansko promoviranje fit življenja. Torej, kako lahko v tej poplavi fitfluencerjev ločiš zrno od plevela?

S poplavo fitfluencerjev pride tudi poplava lažnih informacij, zato je dobro prepoznati dobre nasvete med slabimi.

Počasi se daleč pride

Prva rdeča zastavica pri prebiranju plevela fitfluencerjev je gotovo hitra in preprosta rešitev. Če ti nekdo ponuja rit kot breskev v dveh tednih, ali pa kako izgubiti deset kilogramov v enem, mora biti to znak, da zamenjaš svojega fitfluencerja. Da o čemerkoli z imenom detox sploh ne začenjamo.

Počasi se daleč pride in enako velja za fitnes kulturo. Kdorkoli obljublja hitre rezultate, si zasluži rdečo zastavico.

Če je videti nevarno ali neumno, verjetno tudi je

To je mogoče samo po sebi umevno, ampak če je nekaj videti nevarno ali pa neumno, so velike verjetnosti, da to tudi je. Na TikToku je zaslovel trend, kjer je število res mišičastih fitfluencerjev jemalo svoj pre-workout kar brez vode, ali pa si je merico vsulo v usta in nato spilo požirek. Verjetno ni potrebe poudarjati, kako nevarno je lahko to početje za naše telo. Navodila, kako se zmeša pre-workout, so tam z razlogom.

Rdečo zastavico si zaslužijo tudi tisti, ki podpirajo zelo jasno nevarne ideje in nasvete.

Koga pravzaprav poslušam?

Kaj naredi osebo, ki mi prodaja vse te bučke, osebo, ki jo je vredno poslušati? Najboljši korak, ki ga lahko narediš pri izbiri svojega fitfluencerja, je, da preveriš njegovo ozadje. To so ponavadi osebe, kot so overjeni osebni trenerji, ortopedi, kineziologi, doktorji športne medicine in podobni, ki imajo verodostojne izkušnje in obilo znanja na področju gibanja in preprečevanja poškodb. Samo toliko: mišičasto telo še nujno ne pomeni verodostojnosti.

Vredno je poznati tudi osebo za obrazom, da ne poslušamo ljudi, ki nimajo izkušenj na tem področju.

Fitfluencer vs sponzorski izdelki

Največja past, v katero se lahko ujameš, pa so izdelki, ki jih sami fitfluencerji promovirajo. Seveda to še avtomatsko ne pomeni, da je izdelek slab, le včasih je potrebno prečesati ogromno neprimernih izdelkov, da pridemo do tistega pravega. Tukaj se je ponovno treba držati zgornjega pravila: če izdelek ponuja hitre rezultate, je to rdeča zastavica. Besede, ki jih lahko tukaj dodamo kot rdeče zastavice, so “life-changing” in “game-changing”.

Ni vse, kar podpirajo fitfluencerji, dobro, ni pa tudi vedno slabo, zato odvečno brskanje po spletu nikoli ne škodi.

Zgoraj omenjeni nasveti seveda še ne pomenijo, da so vsi fitfluencerji slabi in prodajajo samo nesmisel, ker so dobili sponzorstvo. Vendar je res pametno preveriti, se pozanimati in malo pogooglati, koga pravzaprav poslušaš in kaj je v tistem, kar ti prodaja.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button