Kultura

Kaj je božič in zakaj ga praznujemo?

Si se kdaj vprašal, kakšen je pomen božiča? Ali pa zakaj ga praznujemo ravno 25. decembra? V nadaljevanju ti ponujamo vse odgovore!

Kaj je božič?

Božič je vsakoletni sveti krščanski praznik, ki obeležuje rojstvo Jezusa Kristusa, duhovnega voditelja in utemeljitelja krščanstva. Medtem ko mnogi ljudje božič praznujejo v čast Jezusovemu rojstvu, se ta praznuje tudi kot kulturni praznik po vsem svetu.

Zakaj ga praznujemo 25. decembra?

Dandanes še vedno veliko ljudi živi v prepričanju, da se je 25. decembra rodil Jezus, kar je v resnici napačno. Sveto pismo ne pove, kdaj se je rodil, skozi namige, ki nam jih ponuja (pastirji zunaj stražijo svoje črede) pa lahko sklepamo, da se je rodil spomladi.

Šele tri stoletja in pol po Kristusovem rojstvu so za praznovanje njegovega rojstnega dne izbrali datum 25. december. Papež Julij I. je datum izbral leta 350 našega štetja, formaliziran pa je bil leta 529. Takrat je rimski cesar Justinijan božič razglasil za državni praznik.

Datum ni bil izbran naključno. Številni zgodovinarji verjamejo, da je bil ta datum všeč tako papežu kot cesarju, ker je sovpadal s poganskimi prazniki ob praznovanju zimskega solsticija. Združevanje božiča s starodavnimi praznovanji je Cerkvi omogočilo, da je ohranila tradicijo zimskih praznikov, medtem ko je zabavo preusmerila na ‘novo’ vero – krščanstvo.

božič, pomen božiča, praznovanje, prazniki, zimski solsticij
Si se kdaj vprašal zakaj božič praznujemo prav 25. decembra?

Kako se je začel?

Danes je božič verski in kulturni praznik, ki se osredotoča na Jezusovo rojstvo in se praznuje po vsem svetu. Praznovanja sredi zime, ki so običajno obkrožala zimski solsticij, so bila stalnica številnih različnih kultur. Po Jezusovi smrti so bila zgodnja krščanska praznovanja osredotočena predvsem na njegovo križanje in vstajenje, zato je bila velika noč prvotni veliki krščanski praznik.

Ko je krščanska cerkev postala veliko večja in vplivnejša, so verski in politični voditelji želeli krščanske praznike narediti čim bolj priljubljene. Hkrati so želeli omogočiti tudi tradicionalna praznovanja, ki so jih ljudje že slavili. Rešitev je bila kombinacija božiča in zimskega solsticija.

Ko se je krščanstvo širilo po svetu, so se širili tudi krščanski prazniki, vključno z božičem. Od tam so ga začeli praznovati na najrazličnejše načine, saj so ga različne kulture prilagajale svojim posebnim potrebam.

Kako je božič postal praznik, kot ga poznamo danes?

Zgodnja božična praznovanja so združila mešanico poganskih in krščanskih tradicij, kar je povzročilo dejavnosti, ki se dandanes zdijo bolj primerne za noč čarovnic: kresovanje, prižiganje ognjev …

Božič je bil vmes nekoliko zanemarjen, ponovno pa je postal priljubljen šele sredi 19. stoletja. Pisatelji (Charles Dickens in Washington Irving) so božič začeli prikazovati kot družinski in topel praznik. Njihova pripovedovanja so bila večinoma izmišljena, a so razvnela domišljijo viktorijancev.

Zelo priljubljene božične tradicije, ki jih danes pozna ves svet, izvirajo iz Amerike. Američani so ob soju domišljije božič začinili tako, da so iz svetovnih kultur vzeli najrazličnejše drobce božiča in jih združili v mešanico, ki jo poznamo danes.

božič, pomen božiča, praznovanje, prazniki, zimski solsticij
Božič je ponovno postal priljubljen v 19. stoletju.

Najbolj priljubljene božične tradicije

  • Okraševanje božične srmečice,
  • petje božičnih pesmi,
  • okrasitev doma,
  • obdarovanje,
  • uživanje v dobri praznični hrani,
  • gledanje božičnih filmov.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button