Prehrana

Mala kuhna: Sočni, nežni in polni okusa čevapčiči, katerim ni para!

Če si ljubitelj čevapčičev, pa do zdaj nisi poskusil 100 % jagnječjih čevapčičev, ne veš kaj zamujaš.

Skoraj nezapisano pravilo piknikov je, da so čevapčiči jed, ki ne sme manjkati na prav nobenem pikniku. Te danes poznamo v različnih oblikah in različicah kot so npr. goveji čevapčiči, piščančji ali puranji čevapčiči. Vendar pa tu obstaja še ena vrsta čevapčičev, ki je nekoliko manj poznana saj se jo zelo redko dobi v mesnicah, še manj pa na trgovskih policah. Govora je o jagnječjih čevapčičih. In če si o jagnjetini trenutno v dvomih, te naj ne skrbi. Tako kot ni vsak čevapčič dober čevapčič in kot se dan razlikuje od noči, je tudi jagnjetina lahko slabša ali boljša. In tokrat ima Mala kuhna opravka z vrhunsko jagnjetino Domačije Hvalc.

Jagnječji čevapčiči na ražnju s flatbread kruhkom in tzatziki omako

A kaj bi naj predstavljal gurmanski naziv pri čevapčiču? Zame gurmanski čevapčič predstavlja tisti čevapčič, ki ni narejen iz najslabših kosov mesa, ki so predvsem v velikih trgovskih verigah pred pripravljeni iz ostankov ter prepojeni z raznimi dodatki za ohranjanje barve, oblike in okusa. Gurmanski čevapčič je to kar je. Pripravljen iz mesa skrbno vzrejenih živali, katere se hranijo s kvalitetno izbrano krmo. Je sočen, rahel in poln nežnega okusa, ki bo pocedil sline še tistemu, ki raje poseže po kakšnem steaku. In ravno takšni so bili tudi jagnječji čevapčiči Domačije Hvalc, za katere je ekipa Mala kuhna pripravila ta odličen recept.

Preden se lotimo priprave čevapčičev, pa se bomo lotili priprave testa za flatbread kruhek ter tzatziki omake.

Flatbread kruhek

Sestavine

 • večnamenska moka
 • sol
 • maslo
 • mleko
 • olje

Recept – prvi del

Mala kuhna, čevapčiči, jagnječji čevapčiči, flatbread kruhek, Tzatziki omaka, čevapčič, sestavine, Domačija Hvalc, Andrej Vindiš,

Zmešaj tri žlice masla ter 2 dl mleka. Med neprestanim mešanjem počasi segrevaj, da se maslo raztopi. V večji posodi združi 300 g moke, mleko in maslo ter začini s soljo po okusu. Sestavine dobro pregneti ter pusti stati na sobni temperaturi 20-30 min. Medtem ko testo počiva, lahko iz hladilnika vzameš čevapčiče in jih postaviš na sobno temperaturo. H kruhku se vrnemo malo pozneje. Zdaj pa si lahko pripraviš sestavine za tzatziki omako.

Tzatziki omaka

Sestavine

 • kisla smetana
 • kozji sir
 • kumare
 • jogurt
 • koper
 • meta
 • limeta

Recept

V posodo dodaj dobro žlico kisle smetane ter nariban ali nadrobljen kozji sir. Na rahlem ognju počasi segrevaj, da se kozji sir začne topiti. Pusti stati, da se masa ohladi. Kumaro prereži na pol ter odstrani sredico s koščicami. Naribaj ter pogumno posoli. Premešaj in pusti stati, da kumare spustijo vodo. Nato jih dobro odcedi. Kumaram dodaj raztopljen kozji sir, žlico grškega jogurta, ščepec kopra, meto in nekaj soka limete. Dobro premešaj ter postavi v hladilnik, da se okusi povežejo.

Čevapčiči naj gredo na srednje vroč žar

Mala kuhna, čevapčiči, jagnječji čevapčiči, flatbread kruhek, Tzatziki omaka, čevapčič, sestavine, Domačija Hvalc, Andrej Vindiš,

Ko so ražnjiči počivali na sobni temperaturi vsaj 10 minut, jih po dolgem natakni na namočena nabodala za ražnjiče. S tem boš dosegel, da bo notranjost čevapčičev še toliko bolj sočna, saj se bo vlaga iz nabodal širila skozi meso. Čevapčiče položi na srednje vroč žar. Med pečenjem nikakor ne želiš, da bi pod čevapčiči gorelo. Ko se čevapčiči iz spodnje strani obarvajo rahlo zlato rjavo in rešetko “spustijo”, je čas, da jih obrneš. Postopek z obračanjem ponoviš toliko krat, da so iz vseh strani nežno zlato rjave barve. Nikakor ne želiš zažganih, črnih robov ali pa hrustljave skorjice. Ko dobijo želeno barvo, jih odstavi iz ognja in tako kot vsak dober steak, pusti pokrite za nekaj minut počivati preden postrežeš.

Tako pripravljeni jagnječji čevapčiči bodo vsekakor vredni gurmanskega naziva, saj bodo znotraj sočni, zelo rahlo roza barve, nežne teksture in polni okusa.

Recept – drugi del (flatbread kruhek)

Med tem ko čevapčiči pokriti počivajo, pa je čas, da spečeš še flatbread kruhek. Testo, ki je počivalo, razdeli na poljubno velike dele, splošči in speči v rahlo naoljeni ponvi. Ko testo postane zlato rjave barve, je pečeno in pripravljeno na lačna usta. Če pa tega ne boš postregel takoj, pa ga zavij v kuhinjsko krpo, da se ne izsuši.

 

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet

Vsekakor pa močno odsvetujem, da čevapčiče zalivaš s pivom, ne gleda na to kako dobro pivo imaš na voljo. To raje prihrani zase. Pivo vsebuje alkohol, ki hlapi hitreje kot voda. Zato bodo čevapčiči z zalivanjem kvečjemu bolj izsušeni kot sočni.

Priznaj, da so se ti sline kar pocedile med tem, ko si bral zgornji recept. Jagnječji čevapčiči niso ravno nekaj vsakdanjega, tako kot to ni bulgurjeva solata s krompirjevimi bučkami.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button