Potovanje

Neverjetne fotografije edinstvenih krajev na svetu

Oglej si seznam 8 čudovitih krajev, ki jih mora poznati vsak popotnik.

Svet ponuja številne lepe kraja, ogledaš si lahko naravne »snežne pošasti«, neverjetne ledene gore in številne druge čudovite znamenitosti. Čeprav si verjetno videl že mnogo neverjetnih krajev, ti Zemlja vedno znova ponudi nekaj lepega in zanimivega.

Naredili smo selekcijo fascinantnih fotografij, med katerimi boš našel mistični tempelj sredi oceana, največjega Buda na svetu in neverjetni skalnati gozd. Celoten seznam najdeš spodaj, si pripravljen?

Čudovite snežne pošasti

Embed from Getty Images

Yamagata, Japonska

Prizor kot iz filma. Snežno bele pošasti se »sprehajajo« po gori, nad njimi pa se nehote nihajo gondole. Prizor, ki ga je možno videti samo na Japonskem.

Zao Onsen je čudovito smučarsko središče, ki se nahaja na vulkanski gori Zao. Gre za edino mesto na Japonskem, kjer lahko vidimo prave »snežne pošasti« – seveda gre za z debelo snežno odejo pokrita drevesa, da ne bo pomote.

Ogled templja sredi oceana

Embed from Getty Images

Tanah Lot Tempelj

Tempelj se nahaja v prekrasnem zalivu, ki je ves čas obsijan s soncem in v osrčju čudovitega zelenega otoka. Že sam pogled nanj je spektakularen, od tod pa tudi izvira njegovo ime. Tanah Lot namreč pomeni »majhen otok, ki plava na morju«, in če dobro pogledamo sliko, vidimo, da gre pravzaprav za tempelj, ki plava sredi morja.

Sam pogled na sliko morda daje vtis, da je to nekaj umetno postavljenega in zgolj turističnega. Deloma je to resnično, saj je tretjina skale, kjer se nahaja tempelj, umetna. Umetno skalo so morali narediti, ker se je naravna začela krušiti. Vseeno pa gre za turistični kraj, ki ima pomembno zgodovinsko vlogo, saj gre za enega najbolj pomembnih morskih templjev starodavnega ljudstva iz otoka Bali.

Odhod na planoto “Tepui2, ki je na vrhu ravna kot miza

Embed from Getty Images

Mount Roraima, Gvajana

Če si želiš odkrivati kraje, ki so praktično pozabljeni, je Mount Roraima idealna za tvoj naslednji izlet. Obiskovalci planote lahko uživajo v velikih slapovih, bujnem rastju in čudovitih dolinah.

Prav poseben pogled na planoto se vidi iz zraka, saj je planota nenaravno ravna. Prav zaradi tega ji domačini rečejo »Tepui«, kar pomeni »hiša bogov«.

Starodavni prebivalci – Pemoni so planoti dali tako ime zato, ker se večino časa nahaja v oblakih in se posledično niso upali povzpeti nanjo, ker so se bali, da bi razjezili bogove ter zbudili številna nenavadna živa bitja.

Čudoviti vrelci v Turčiji

Embed from Getty Images

Travertinski vroči vrelci, Pamukkale

Vrelci so tako snežno bele barve, da so videti, kot bi bili narejeni iz ledu ali bombaža. Čudovite bele terase nastanejo, ko voda na dan privre kot vroči vrelec, v vodi pa je prisoten tudi kalcijev karbonat, ki razjeda kamnino travertin. Tako nastanejo čudovite bele terase polne tople vode.

Posamezna terasa je sprva precej krhka, a se s časom strdi. Tako je nastala odlična turistična točka, ki turistom omogoča, da se sproščajo v skoraj 37 stopinj Celzija vroči vodi. Kraj prave blaženosti v Turčiji.

Največji Buda na svetu

Embed from Getty Images

Leshanski velikanski Buda, Kitajska

Ko pomisliš, da bi rad obiskal nenavadne kraje oziroma zgradbe na svetu, se nikdar ne moreš zmotiti, če ti na pamet pade veliki Buda. Prav nič drugače ni z idejo o obisku Velike Bude, ki se nahaja v Leshanu. Ta največji kip Bude na svetu ima čudovit pogled na sotočje treh rek: Min, Qingyi in Dadu.

Za izdelavo tega mogočnega kipa so potrebovali več kot 90 let, saj so z njegovo gradnjo začeli leta 713, končan pa ni bil pred letom 803. Delo pa ni bilo zaman, saj še danes velja za največji kamniti kip Bude na svetu! Visok je okoli 71 metrov, samo njegovi prsti pa so dolgi tri metre.

Polet z balonom čez zimsko pravljico

Embed from Getty Images

Kapadokija, Turčija

Pravljična pokrajina, ki jo je najlažje opisati z besedo nenavadna – saj taka tudi je iz geološkega stališča. Kamnite strukture, ki malenkost spominjajo na satovje, so razporejene po anatolskih ravnicah, strukture pa so rezultat številnih zapletenih naravnih čudes.

Visoke kamnite strukture so oblikovane iz kamenja, ki se ne more pohvaliti s trdnostjo, starodavnemu ljudstvu pa so bile tako všeč, da so na tem mestu začeli graditi mesto pod zemljo in znotraj velikih kamnitih struktur. Tako je podzemni svet v Kapadokiji ravno tako zanimiv kot zunanji, saj je sestavljen iz številnih lepih tunelov in sob.

Predstavljaj si, da si James Bond na Japonskem

Embed from Getty Images

Otok Hašima pri Nagasakiju, Japonska

Otok najbolje poznaš iz filma James Bond – Skyfall. Če pa ga ne poznaš iz filma; gre za majhen otok 15-kilometrov stran od Nagasakija. Nekoč je veljal za najbolj poseljen otok na svetu, saj je bil pod otokom velik rudnik premoga, na njem pa so živeli številni rudarji, ki so tam delali. Ko so se rudniki premoga na Japonskem začeli zapirati, se trendu ni mogel izogniti niti rudnik pod Hašimo in prebivalci so množično začeli zapuščati otok, leta 1974 pa ga je zapustil še zadnji prebivalec in od takrat je Bojna ladja neposeljen otok. Od leta 2009 pa nanj spet vozijo turistične ladje.

Če bi se ravno želel iti Bonda, potem je naloga, da ostaneš neopazen na otoku kljub temu, da tam potekajo triurne turistične ture. Kot turist pa se lahko udeležiš tudi turistične dogodivščine, ki je sicer dokaj nevarna..Med drugim moraš biti pozoren na razbito steklo, balkoni pa tudi niso delani po najvišjih varnostnih standardih.

Obisk tibetanskega templja

Embed from Getty Images

Key Gompa, Tibet

Ta tibetanski budistični tempelj se nahaja skoraj 4200 metrov nad morjem, tik ob reki Spiti. Odkrit je bil v 11. stoletju in ves čas je to dom menihov. Ob praznovanju med prehodom tisočletja leta 2000 pa je tempelj obiskal tudi sam Dalajlama. Čeprav gre še vedno za delujoči tempelj, so obiskovalci dobrodošli.

 

Alison Mann / Red Bull
 Pixabay, GETTY IMAGES

Sorodni članki

Back to top button