Potovanje

ŠKIS svetuje: kako minimalno spakirati za naslednje potovanje?

Angleški pregovor pravi: »Pack less. Travel more.« Obstaja mnogo razlogov za minimalno pakiranje. Najbolj očiten razlog je seveda čas: minimalno pakiranje ti bo prihranilo ogromno časa pred, med in po potovanju, prihranilo pa ti bo tudi stres; konec je skrbi, ali bodo tvoje stvari ustrezale kovčku ali nahrbtniku. Ne pozabi tudi na prihranek denarja, še posebej pri potovanju z letalom, saj ti ob pičli prtljagi ne bo treba plačati dodatnega stroška za prtljago.

Res je, da se vse to lepo sliši, pa vendar: kako lahko besede spremenimo v dejanja? Pri Zvezi ŠKIS ti predstavljajo nekaj nasvetov, kako se lahko pred naslednjim večjim potovanjem dobro pripraviš in minimalno pakiraš.

Naredi seznam

Vsaj teden dni pred potovanjem zapiši seznam stvari, za katere misliš, da jih boš potreboval. Dobro premisli o vsakem predmetu na seznamu in se vprašajt, ali določeno stvar zares potrebuješ. Če seznama ne narediš, boš bolj nagnjen k temu, da s seboj vzameš nepotrebne stvari. Izdelava seznama ti da manevrski prostor in čas, da razmisliš o nujnosti vsakega posameznega predmeta. Na koncu boš ugotovil, da je tretjina stvari na seznamu v resnici nepotrebna.

Načrtuj svoja oblačila

Pogosta napaka je, da s seboj vzamemo stvari, za katere mislimo, da jih bomo nosili. In ne stvari, za katere vemo, da jih bomo oblekli. Naravno je, da želimo svobodo izgleda in da želimo biti pripravljeni na nepričakovane dogodke, vendar je treba pristati ne preudarnost!

Zvij oblačila

Zvijanje oblačil ti lahko pomaga pri boljši organizaciji prtljage: pomaga ti videti, kaj imaš v celoti, namesto, da stvari namečeš drugo na drugo. Prav tako ti zavijanje oblek zmanjša možnost, da se oblačila zmečkajo. Če si s seboj vzameš več kot en par čevljev, se splača, da nogavice spraviš v čevlje.

S seboj vzemi oblačila, ki ne potrebujejo likalnika in se zlahka sušijo

Nastanitve, kjer boš med potovanjem spal, najverjetneje ne bodo imele likalne deske in likalnika, ampak le pralni stroj in sušilec. Zato je pametno s seboj vzeti oblačila, ki ne potrebujejo veliko pozornosti in dela – s seboj vzemi vsakdanja in udobna oblačila.

Če je le mogoče, vzemi takšna, ki ne potrebujejo veliko časa za sušenje. Ne pozabi: najhitrejši način, kako se kos oblačila posuši, je, da ga nosiš na sebi!

Pakiraj oblačila za 7, maksimalno 10 dni

Neverjetno je, kako dolgo lahko preživiš z majhno omaro. Oblačil ti ni treba zamenjevati vsak sleherni dan. Če je majica, ki si jo danes nosil čista in ne zaudarja, ni nobene prepreke, da je ne bi nosil tudi jutri! In ne sklicuj se na mnenja drugih; večini ljudi je vseeno ali sploh ne opazi, kaj si nosil prejšnji dan. Prav tako ima večina nastanitev, kot so hostli in Airbnb-ji dostop do pralnih strojev.

Pozanimaj se o vremenu destinacije

Vremenska napoved je običajno daleč od resnice in velikokrat napačna. Namesto da gledaš, kakšno vreme bo na točno določen dan, se raje pozanimaj, ali je destinacija razmeroma mokra, vetrovna in kakšno vreme je pričakovati na določen letni čas. Tako boš lažje pripravil seznam in spakiral stvari, ki jih boš na potovanju zares potrebovali.

S seboj vzemi vsestranske predmete

Pri oblikovanju kombinacij oblačil ti lahko pomagajo vsestranski kosi, ki jih lahko kombiniraš s praktično vsem. Npr: črne hlače, preproste majice s kratkimi rokavi, ki ne potrebujejo veliko napora in se prilegajo k vsakemu stilu. Kar se tiče ostalih predmetov, je s seboj dobro imeti večnamensko milo, ki je prav tako uporabno kot šampon in čistilo za obraz.

Prenesi si avdio in e-knjige

Branje knjige med letom, vožnjo z vlakom, v kavarni, med postankom po naporni hoji po tujem mestu … takšna rutina ima na potovanju seveda dodatno vrednost in je za mnoge nepogrešljiva. Vendar težava nastane pri prostoru, ki ga med prtljago zavzame. Možna rešitev je, da si naložiš aplikaciji, kot sta Audible in Kindle, in s tem prihraniš prostor med svojo prtljago.

Zmanjšajte velikost denarnice in ročne prtljage

Preden se odpraviš na potovanje vam svetujemo, da izprazniš svojo denarnico in pregledaš vsako kartico posebej ter premisliš, ali jo zares potrebuješ. Če je možno, uporabi majhno žepno denarnico, ki ne zavzema preveč prostora.

Vsebino ročne prtjage vključi na svoj pred-potovalni seznam in s seboj vzemi res nujno. To so npr. powerbank, majhna ključavnica, robčki, čepki za uho in ostale nepogrešljive malenkosti. Prav tako razmisli o tem, ali zares potrebuješ veliko ročno prtljago; manjša je veliko bolj uporabna kot morda misliš.

Minimiziraj spominke

Premisli, preden boš sprejel odločitev o nakupu spominkov. Namesto velikih in lahko lomljivih spominkov kupi majhne, lokalne in etično pridelane spominke, ki zlahka najdejo prostor med prtljago. S tem se izogneš prenatrpanemu nahrbtniku ali kovčku in povrh vsega podpiraš lokalna podjetja in gospodarstvo.

Zveza ŠKIS
 Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button