Glasba

Piščal je tako stara kot svet

Prepričana sem, da vam glasba ameriških domorodnih plemen ni tuja. Pomirjujoči zvoki piščali, posnemanje vetra in harmonična uglasbitev narave pa imajo tudi pozitiven učinek na zdravljenje anksioznosti, travme in nervoze.

Glasba je v življenju domorodcev igrala izjemno veliko vlogo, prakticirali so jo pri ceremonijah, šamanskih obredih in tudi zdravljenju, saj so z njo želeli priklicati dež, zdravje ali pa prebuditi duhove. Verjeli so namreč, da je naš svet nastal s sveto glasbo. Znan indijanski rek pa narekuje: “Vedno je obstajala piščal, kot so vedno obstajali mladi ljudje. Piščal je tako stara kot svet.”

Glasba je ustvarila svet

V več religijah je nastanek sveta povezan z zvokom, tako v krščanski, judovski veri kot tudi v hindujski. Kljub temu da se teorija o nastanku sveta v indijanski kulturi razlikuje od plemena do plemena, je enotno prepričanje to, da je sveta pesem svet odpela v obstoj. Ultimativen izvor tradicionalne glasbe je tako njihova sveta oziroma spiritualna glasba. Verjeli so, da so “Kreator” in duhovi mistične preteklosti prvim ljudem na Zemlji zaupali specifične pesmi. Sveta glasba tako narekuje izvor glasbil, pesmi, obrednega plesa in ceremonialnih obredov. Nekatera plemena pa verjamejo, da je izvor svete glasbe končan ob stvarjenju. To pa pomeni, da ljudje ne morejo komponirati nove glasbe.

Kljub temu je bilo veliko priložnosti, ki so bile primerne za ustvarjanje nove glasbe. Šamani in nekateri posamezniki so izkusili mistične sanje ali vizije, v katerih so jim duhovi narekovali novo glasbo, obredne plese in rituale. V vsakem primeru pa glasba domorodcev nikoli ne nastane izpod rok posameznikov, temveč je dar bogov in starodavnih duhov.

Izvajanje dovoljeno le njenim lastnikom

Nekatera plemena glasbo dojemajo kot lastnino in so izoblikovala formalni sistem glasbenega lastništva in izvajalnih pravic. Na severovzhodni obali Severne Amerike je pravica izvajanja obredne in starodavne glasbe podedovana, vendar lahko lastnik to pravico tudi odkloni ali podari. Nekatera plamena verjamejo, da ta pripada le šamanom, ki so jo v času zamaknjenosti sprejeli od duhov, po njihovi smrti pa njihova glasbena dediščina pripada plemenu, a jo lahko izvaja samo član te skupnosti.

Glasbila izdelana izključno iz darov narave

Nekatera staroselska glasbila, kot je na primer piščal, so lahko izdelana v zelo kratkem času, kar zmorejo skoraj vsi v skupnosti, nekatera pa lahko izdelajo le strokovnjaki. Vsako pleme ima svoj pristop k izdelovanju glasbil, njihovemu poimenovanju in dekoraciji ter drug simbolni pomen. Vsa so izdelana iz darov matere narave. Kot na primer votla glasbila domorodcev (po navadi izvotljena iz manjših debel, želvjih oklepov, živalskih rogov), napolnjena z različnimi povzročitelji rožljanja: manjšimi kamni, koruznimi zrni, fižolom, semeni sadja … Ta glasbila so bogato okrašena, barvne dekoracije so se ujemale z izbranimi barvami njihovega plemena. Pogosto izdelani in uporabljeni so tudi bobni. Bobni so iz različnih materialov. Ogrodje je načeloma izdelano iz lesa, najprej namočenega in nato oblikovanega v krog, dodana pa mu je membrana iz jelenje kože.

Šamanska glasba ima pozitiven učinek na travmo in anksioznost

Raziskovalka Lenore L. Wiand je raziskovala prav efekt svete/šamanske glasbe na mentalno zdravje in v reviji Subtle Energies & Energy Medicine v letu 2006 tudi objavila raziskavo (The Effects of Sacred/Shamanic Flute Music on Trauma and States of Consciousness).

V njej so sodelovali ljudje s težavami (travma, anksioznost) kot tudi tisti brez njih. Na skupinah je bila uporabljena placebo in šamanska glasba, sodelovalo je 94 ljudi, od tega 12 moških in 82 žensk. Najprej so opravili meritve pred predvajanjem, nato so skupinam glasbo predvajali, zatem so opravili meritve in kratek intervju z udeleženci.

Šamani so klicali dež z glasbilom, izdelanim iz roga goveda.

Kljub temu da sta oba posnetka glasbe pozitivno učinkovala na anksioznost, je šamanska glasba imela veliko večji učinek kot placebo. Doživetje placebo posnetka so udeleženci označili kot minimalno, medtem ko je bilo pri originalni šamanski glasbi zelo aktivno in dejavno. Ne glede na to, da je imela placebo glasba pomirjujoč učinek, je doživljanje pri originalni glasbi bilo intenzivnejše, udeleženci so se počutili pomirjene in povezane z naravo.

Anksiozna udeleženka raziskave, ki je na sestanek v zvezi s slednjo zamudila in prišla nemirna, je ob poslušanju šamanske glasbe izjavila: “Kako se lahko ljudje tako počutijo? Želela bi si imeti to namesto xanaxa … Počutim se tako dobro. Zdelo se je kot takrat, ko sem bila na morfinu … Nebesa … Nekaj totalno mirnega. Tako mora biti, ko ljudje umrejo.”

 

Martina FRANGEŽ
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button