Šport

Pol stoletja poletov v Planici

Tudi naši so se prebudili na skakalnicah

Pri poletih se ne velja slepiti. Človekovo ikarsko hrepenenje snovalce v razvoju smučarskih skokov zmeraj žene h gradnji vse večjih skakalnic. Z enim samim ciljem: premikati meje mogočega v letenju na smučeh.

Letos mineva pol stoletja odkar sta brata Janez in Lado Gorišek svoje gradbeniško znanje iz horizontale obrnila v vertikalo. V vertikalo pa so konec sezone šli tudi uspehi slovenskih skakalcev.

Pisalo se je 1969. Revolucionarno poletje ’68 je izzvenelo, Woodstock se še ni zgodil. Bledel je spomin na zlata planiška leta, ko je človek na Bloudek-Rožman-Gorčevi Mamutski skakalnici podiral rekorde in preletel 100 m. Minilo je desetletje od smrti zanesenjaka in inovatorja Stanka Bloudka. Potem ko so bili v norveškem Vikersundu, nemškem Oberstdorfu in avstrijskem Kulmu zavihali rokave, v Planici pa le prenovili vase zrušeno Mamutko, so pod Poncami preskočene daljave capljale za tujimi za 20 m in več. Grozil je zaton planiške legende.

Planica 2019 - Rjoju Kobajaši
Letos nepremagljivi Rjoju Kobajaši.

Velik duh zre v današnji dan in vidi jutrišnjega. Kjer nečesa ni, mora to šele nastati in brez notranje slike ustvarjalca ne gre. Inženirja brata Janez in Lado Gorišek sta v šestdesetih v mislih uzrla človeka leteti preko 200 m. To je bilo v času, ko jih je Reinhold Bachler v Vikersundu poletel 154.

Brez državnega denarja, z izposojeno štoparico  in metrom v roki sta se brata odpravila na tuje preverjati, ali bi človek mogel rekord podreti v okviru normativov, ki jih je določala FIS. Daleč čez 150 ne bi moglo iti, naj bi se pridušali pri slednji. A inovativni izračuni bratov, ki sta gradbeniško znanje z vodoravnih cest prenesla na strm hrib, so kazali drugače. Sledil je Goriškov skakalni kamerad Slavko Avsenik z dobrodelnim koncertom, nato vseslovensko zbiranje sredstev tako in drugače, iskanje pravega hriba in konec marca pred petdesetimi leti je na vrhu zaletišča stala falanga mladcev. Manfred Wolf je v staccatu rekordov postavil mejo na 165 m. Človek je v Planici tako prvič preletel 160, 170, 190, 200, 210, 220 in 230 m.

Ker so pod Alpami skoki Planica, ne čudi, da je z njo začinjena narodova predstava o vsem, kar skače na smučeh. Herojstvo in ekstremnost v bolj ali manj žlahtnem smislu. Zrak, daljava. Ne skok, polet. V skakanju nikoli razvozlan kontekst duha in motivacije je tako pri nas izrazito prijaznejši do letenja kot do skakanja. In tako se Slovenec zbudi, ko mu je poleteti na letalnici. Rezultati na tujih prizoriščih potrjujejo, da pojav ni omejen na prednost domačega (beri: planiškega) terena.

Ni nenavadno, da so se (tudi) letos Slovenci prebudili na letalnicah. Če je začetek sezone zaznamovala kakofonija rezultatov, kjer je bil stalnica le mladi Timi Zajc, je konec sezone s serijo nastopov na letalnicah nakazal manjšo renesanso z Zajcem in Domnom Prevcem na čelu. Slovenski skakalci se na velikankah skoraj niso umaknili z ali izpod odra za zmagovalce. Med drugim so zabeležili dve posamični zmagi, ekipno zmago, ekipno tretje mesto, posamično drugo, pa četrto in peto. Iz perspektive začetka sezone so ti rezultati sanjski. Rosno mlada , čeprav s poletnimi poškodbami zaznamovana ekipa z Gorazdom Bertoncljem na čelu bo ostala  v sedlu. Z željo po nadaljevanju športnega trenda odhajata na tritedenski odmor tudi dominantni skakalec sezone, zmagovalec nedeljske tekme in seštevka Planica 7, Japonec Rjoju Kobajaši, njegov najresnejši planiški tekmec, Nemec Marcus Eisenbichler, ki je zabeležil svoj prvenec na planiški petkovi tekmi, in vsa Poljska ekipa, ki je s sobotno zmago na ekipni tekmi potrdila osvojitev pokala narodov.

Planica 2019 - Domen Prevc
Domen Prevc: najboljši slovenski letalec zaključka sezone.

A vrhunec letošnje Planice je iskati drugje, nekje na poti, ki sta jo pred petdesetimi leti začrtala brata Gorišek: v zgodovino je namreč stopil ključni športni tvorec »letalne« Slovenije, Robert Kranjec. Prvi slovenski svetovni prvak v poletih in dvakratni dobitnik malega kristalnega globusa, izrazit specialist za polete, rekorder po številu poletov čez 200 m, predvsem pa zgled mladim letalcem, se je v soboto v stilu še zadnjič priklonil domačemu občinstvu.

 

Matej LOZAR
Matej LOZAR

Sorodni članki

Back to top button